ОБЛАСТНИЯТ КРИЗИСЕН ЩАБ ПРИЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ МЕРКИ ВЪВ ВРЪЗКА С ЕПИДЕМИЯТА

...
13.10.2020 / 14:23

Областният кризисен щаб прие допълнителни мерки във връзка с епидемията от коронавирусни инфекции и ограничаване на рисковете от разпространение на заразата. Това стана на заседание на 13 октомври, свикано от областния управител и председател на щаба Чавдар Божурски, с участието на ръководители на държавни институции, ръководителите на болнични заведения, ръководството на община Сливен, представители на община Нова Загора и Котел.

 

През последната седмица бе регистриран епидемичен взрив на територията на Дома за пълнолетни мъже и жени с умствена изостаналост – селище „Качулка“, при който с COVID-19 42 бяха диагностицирани 42-ма души от персонала, включително 23 медицински сестри и санитари, и 12 потребители. Епидемиологичните проучвания показват, че заразата е внесена отвън в дома. По тази причина община Сливен е създала организация изследванията на персонала да не се извършват веднъж в месеца, а на 10 дни, и ще ги финансира със собствени средства. Такива изследвания ще бъдат направени във всички институции от резидентен тип в община Сливен. По информация от РЗИ, „Качулка“ разполага с достатъчно количества предпазни маски, шлемове, предпазни облекла, калцуни, дезинфектанти. На заседанието бе препоръчано да бъде засилен контролът по използването на личните предпазни средства и дадените от здравните власти предписания.

 

Една положителна проба сред персонала е отчетена в още едно социално заведение в областта с 48 домуващи и 25 души – персонал. Заболелият служител е в изолация, не се налага хоспитализирането му. Изследват се всички работещи в дома.

 

Предстои изследването на потребителите в цитираните социални заведения. За да бъде извършено в най-кратки срокове и за да бъдат намалени рисковете от разпространението на коронавирус, екип от Военната болница ще извърши вземането на пробите, а началника на лечебното заведение полк. Д-р Илиян Комитов ще направи оценка на клиничното състояние на болните.

 

Изп. директор на областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ д-р Васислав Петров информира, че инфекциозното отделение на болницата работи на пълен капацитет от началото на епидемията. Най.голяма натовареност е отчетена през юли, когато са били приети за лечение 79 пациенти. Ситуацията през октомври се усложнява, тъй като само от началото на месеца досега са приети 39 души. Отделно са осигурени легла за пациенти с други инфекциозни заболявания. По тази причина областната болница има нужда от разкриването на още 10 COVID-легла, за което ще бъде сезирана РЗОК в спешен порядък.

 

МБАЛ „Хаджи Димитър“ вече разполага с лаборатория за изследвания с PCR-тестове. Очаква се в близко бъдеще такава лаборатория да заработи и в областната МБАЛ “Д-р Иван Селимински“, за което е разкрита дарителска сметка.

 

По настояване на областния управител Божурски се възобновява активната работа на съвместните екипи за контрол относно спазването на епидемичните мерки, особено в обществения транспорт и закритите площи. Проверките ще са ежедневни, ще се извършват от РЗИ, ОД на МВР, ОДБХ, Дирекция „Инспекция по труда – Сливен“ и ще са подпомогнати от общините.

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев