БЛИЗО 10 000 ДКА ГОРИ И ПОСЕВИ СА СПАСЕНИ ПРИ ПОЖАРИ ПРЕЗ ЛЯТОТИ

...
13.10.2020 / 11:12

Близо 10 000 декара гори и посеви са спасени при пожари от екипи на Районна служба ПБЗН - Сливен през летния период. 99 на сто от причините за горските пожари е човешка небрежност. Тежък летен сезон отчитат служителите от Районната служба ПБЗН в Сливен. Дежурните екипи са участвали в гасенето на множество пожари, като често борбата с огнените стихии е продължила с дни на няколко фронта едновременно. Пожарите през летен сезон в горския и земеделски фонд, се разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за противопожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната обстановка. Поради това за ликвидирането им се изискват значителни сили и средства. Статистиката показва, че в 1 % от случаите горските пожари се причиняват от мълнии, а в останалите 99 на сто причина за огнените бедствия е човешката небрежност.

 

За периода от 01.05.20 г. до 30.09.2020 г. дежурните екипи на РСПБЗН-Сливен са участвали в ликвидирането общо на 360 произшествия. През отчетния период на територията, обслужвана от РСПБЗН- Сливен са възникнали общо 242 пожара, от които 54 с нанесени материални щети и 188 без материални загуби, извършени са 91 аварийно-спасителни дейности и техническа помощ и са осъществени 10 дежурства с пожарна техника.

 

Изпратени са екипи и на 5 лъжливи сигнала.

 

През периода при пожари са спасени 79 сгради, 200 декара посеви, 9700 декара смесени, иглолистни и широколистни гори, 24 леки автомобила, 7 души са евакуирани навреме.

 

Най-често срещаните причини за възникване на пожари с материални щети са: късо съединение в ел. инсталация – 18 случая, небрежност при боравене с открит огън – 15, техническа неизправност – 8, неправилно ползване на нагревателни уреди – 3, огневи работи – 2 и други. В процес на установяване са 6 от инцидентите.

 

По – характерни пожари, свързани с летния пожароопасен сезон през периода:

 

- На 07.08.2020 г. възниква пожар в дърводелски цех и ТИР паркинг в гр. Сливен, бул. „Бургаско шосе”. Силният вятър и високото горимо натоварване допълнително усложняват обстановката. Пожарът се е развил на голяма площ в сухи треви и храсти със съществуваща опасност да обхване Обреден комплекс Сливен. Спасени са 2 сгради, 3 гаража, 3 ТИР ремаркета и 1 дърводелски цех. В гасенето на пожара са взели участие 4 пожарни автомобила и 2 леки автомобила с общо 19 служители.

 

- На 29.08.2020 г. е възникнал пожар в борова гора в землището на с. Селиминово, община Сливен. Обстановката е усложнена от пресечения и силно обрасъл с храсти терен, както и от липсата на достатъчно пътища за използване на пожарни автомобили. От огъня са унищожени 70 дка иглолистна гора и 200 дка лесонепригодни площи. В ликвидирането на пожара участват обща 32 служителя от РСПБЗН – Сливен с 3 пожарни автомобила като са използвани и леки автомобили. В гасенето са участвали още и служители от горското стопанство и доброволци -жители от селата Селиминово, Бинкос и Гавраилово. В произшествието е участвал и хеликоптер на Министерство на отбраната от авиобаза Крумово и верижен БАТ-М от Военно формирование 22220 в Сливен. При този пожар са спасени 1200 дка широколистна гора и 420 дка иглолистна гора.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев