129 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОВИД-19 БЯХА РЕГИСТРИРАНИ ЗА СЕДМИЦА В ОБЛАСТ СЛИВЕН

...
12.10.2020 / 14:47

В периода от 5 до 11 октомври в Сливенска област бяха диагностицирани 129 души с коронавирусни инфекции. Те представляват близо 20 на сто от всички положителни резултати от началото на епидемията досега. Ръстът спрямо предходния едноседмичен период е от 97 души, съобщиха от Областния кризисен щаб. По-голяма част от новозаболелите са на домашно лечение, 39 души са приети в болница.

 

Нарасналият брой на заразените се дължи на регистрирания епидемичен взрив в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост – селище „Качулка“: 54 души, от които 12 потребители и 42 души персонал /от които 23 медицински сестри и санитари/. Всички са на домашно лечение. Към 12 октомври няма нови случаи. Изпълнението на предписаните противоепидемични мероприятия продължава, мерките са засилени.

 

През периода бяха диагностицирани трима лекари, пет медицински сестри и трима санитари. Двама от тях са от доболничната помощ. Останалите заболели са от отделение в болнично заведение. Контактните им лица са установени и карантинирани.

 

Под карантини от 5 до 11 октомври са поставени 259 души, като близо 63 процента от тях са били контактни, а над 35 процента – диагностицирани на домашно лечение. Останалите са пристигнали от рискови зони.

 

За съжаление, двама пациенти – на 61 и 69 години, изгубиха битката с коронавируса. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата и близките им.

 

Към 12 октомври активните случаи на COVID-19 са 157. Под домашна карантина са 410 жители на областта. Очакват се резултатите от 35 проби – 16 на лица със симптоми, 8 на медицински персонал и 11 контролни.

 

Областният кризисен щаб отново призовава гражданите да спазват стриктно противоепидемичните мерки като задължително носене на предпазни маски в закрити площи, съблюдаване на физическа дистанция, редовна дезинфекция вкъщи и на работното място и често миене на ръцете. Ограничаването на риска от разпространение на коронавируса е лична отговорност на всеки от нас.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев