ЦЕНТЪРЪТ ЗА ПОДГОТОВКА НА СПЕЦИАЛИСТИ ПРАЗНУВА 70-ТИ РОЖДЕН ДЕН

...
05.10.2020 / 15:09

Центърът за подготовка на специалисти в Сливен отбеляза 70 - годишнината от връчването на бойното му знаме. Тържественият ритуал с приемане на строя и награждаване на отличили се военнослужещи и цивилни лица се състоя на 5 октомври на плаца на ЦПС. „Днешният празник е специален за всички нас“, каза в приветствието си областният управител Чавдар Божурски. Той отбеляза, че от създаването си до днес формированието винаги е било сред елитните в състава на Сухопътните войски благодарение на честта и достойнството, с които всички бивши и настоящи командири и служещи са се посветили на дълга си към Българската армия и родината. Областният управител изказа специална благодарност към военно формирование 22 220 за това, че винаги е на пост и оказва помощ на институциите в ситуации на кризи и на бедствия. „Гордея се, че поколения доблестни служещи опазиха неопетнено бойното знаме на формированието. Сигурен съм, че то ще остане чисто и за следващите поколения“, каза Божурски. Благодарност за службата и пожелания за здраве и успехи отправи командирът на ЦПС полк.Любомир Вачев. Празникът завърши с тържествен водосвет, отслужен от отец Йоан Петров при откриването на нова фитнес-зала и с поднасяне на цветя пред паметника на танкиста.

 

Гости на събитието бяха кметът на община Сливен Стефан Радев, председателят на общинския съвет Димитър Митев, ръководители на институции към Министерството на отбраната, бившият командир на Трети армейски корпус о.з. ген.майор Тодор Тодоров. За радост на домакините, празникът бе споделен и от част от командирите на формированието, с които то е вървяло през годините и е писало историята си: ген.лейт. Галимир Пехливанов /1997-2002 г./, ген.лейт. Стефан Василев /2002-2003 г./, бриг.ген. Цветан Харизанов /2000-2005 г./, полк. Николай Спиров /2008-2010 г./, полк. Христо Стаматов /2010 – 2015 г./. Поздравителни адреси бяха изпратени от командира на Сухопътни войски ген.майор Михаил Попов, от началника на щаба бриг.ген. Николай Караиванов, от командира на Съвместното командване на силите ген.лейт. Любчо Тодоров.

 

Бойното знаме на военно формирование 22 220 е зачислено с Указ №532 от 6 октомври 1950 г. на Президиума на Народното събрание. На тази дата то празнува рождения си ден, въпреки че някогашното военно съединение е създадено две години по-рано след предислоцирането на три танкови дружини от Казанлък, София и Пловдив. Във времето названията на армейската структура се променят няколко пъти с оглед задачите, които са й били възлагани. От 2012 г. бившата 13-та сливенска танкова бригада е Център за подготовка на специалисти.

Още снимки от новината

...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев