РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ“ – СЛИВЕН ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ 65-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

...
01.10.2020 / 15:19

На 23 септември 2020г., в първия ден от програмата на двадесет и второто издание на Националния фестивал на детската книга с няколко прояви своя 65-годишен юбилей отбеляза най-големият сливенски храм на знанието и духовността – Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Библиотеката, за която известният български поет Георги Константинов написа: „Ако България е държава на духа, то Сливен е една от нейните най-силни духовни крепости. И най-отпред е библиотека „Сава Доброплодни“!

 

Създадена от една идея и стремеж за просвещение, преминала през ограниченията на идеологиите, днес Регионална библиотека „Сава Доброплодни” има нови измерения. Тя е храм на науката и културата, средище, в което се пресичат времена и идеи, символ на неограничената мисъл – една истинска духовна вселена. Съчетава в ежедневието си традиция и новаторство. Чрез свободния достъп до Интернет и новите информационни технологии успешно приспособява услугите си към нуждите на съвременното общество. Работи активно за постигане на европейски стандарти, ражда нови инициативи. Чрез международните си проекти е място, където се осмислят проявленията на нашата национална идентичност и европейска съизмеримост.

 

Регионална библиотека „Сава Доброплодни” е и институция с ярко присъствие

 

в културния живот на град Сливен, на региона и в страната. Чрез реализиране на многобройни инициативи и проекти, тя се превърна в еталон за иновационни виждания в областта на културата и духовността, в най-успешния културен институт на територията на региона, и водещ в страната, както и в желан партньор за съвместни проекти със сродни организации от чужбина.

 

Честването на достойния юбилей на институцията бе съпроводено с редица прояви и събития - документална изложба, кръгла маса на тема ”Следи във времето” и тържествен концерт. Тържественият концерт на 23 септември 2020г. бе бляскаво и красиво събитие, което присъстващите в залата на театър “Стефан Киров“ дълго ще помнят. От една страна – като докосване до най-ярките моменти от дългата и вълнуваща история на библиотеката, представена с фотоси и факти с интересно мултимедийно решение. И от друга – като емоционална прегръдка с истински стойностното изкуство.

 

Великолепните български оперни гласове Даниела Дякова, Симона Кодева, Иван Момиров и оперният певец от Австралия Марк Фаулър превзеха сърцата на публиката с онзи устрем и плам, с който покоряват световните оперни сцени. Емблематични оперни арии от опери на Дж.Росини, Франц Лехар, Лео Делиб, Луцио Дала, Имре Калман се редуваха с прекрасни фрагменти от оперети и мюзикъли в съчетание с неповторимата атмосфера от спектаклите. Много внушително и вълнуващо прозвуча в края на концерта и „Наздравица” от „Травиата” на Джузепе Верди изпълнена от четиримата певци.

 

В стилния класически концерт се включиха и великолепните вокалистки от трио „Хипнотик” с модерни транскрипции на световни музикални шедьоври. „Валс” на Антъни Хопкинс, изпълнен от танцови двойки - лауреати на национални и международни конкурси от Клуб по спортни танци Сливен, беше блестящ завършек на концерта

 

Разказвачът, превел зрителите в залата през емоционалното пътуване в историята на библиотеката и нейните успехи и постижения, бе актьорът Даниел Цочев.

 

Концертът, по сценарий на Росица Петрова-Василева, бе сценично реализиран от режисьора Христо Симеонов и неговия екип.

 

С великолепния концерт, който библиотеката подари на сливенското гражданство, тя за пореден път показа, че има водещо място в културния живот на града.

 

Нека пожелаем на сливенската регионална библиотека –да продължи да бъде модерна и различна, все така настойчиво и целенасочено да утвърждава позициите си на водещ културен институт в страната, съизмервайки се с най-добрите европейски библиотеки, да запази позициите си на еталон за висок професионализъм и новатор в създаването на нови форми за възпитаване на любов към книгата и четенето, да се множат нейните успехи и да пребъде в годините!

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев