ЛАУРЕАТИ НА ОСМИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ"

...
01.10.2020 / 13:08

Имената на лауреатите на Осмия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов” вече са известни.

 

Наградата „Дамян Дамянов“ за 2020 г. получава Светла Гунчева от гр. Бургас.

 

Тя е родена на 13 февруари 1949 г. в град Бургас. Завършила е средно образование в Руска езикова гимназия „Васил Левски” – гр. Бургас. Има висше образование, магистърска степен, в Технически университет – град Варна, специалност „Радиоелектроника”.

 

Автор е на редица поетичните книги, сред които „Пепел от любов” (1996); „Носталгично – за Бургас” (2000); „Родена в лотос” (2001); „Хилядолетна вода” (2002); „Красотата няма име” (избрани стихове, 2003); „Вечерната молитва на прибоя” (електронна книга, награда за второ място от националния конкурс на издателство „Буквите” – „Жени и вино – вино и жени“ и др.

 

Нейни стихове са публикувани във вестник „Литературен форум”, „Литературен глас”, в алманах „Бургас”, алманах „Околчица” (Враца), алманах „Тракийска лира” (Ямбол), антология „Поети, влюбени в Бургас и морето”, сборници с номинирани стихове от литературните конкурси „Белоцветните вишни”, „С море в сърцето”, „В полите на Витоша” и др.

 

Носител на трета и първа награда от национален конкурс Нова Загора, две първи награди от национален конкурс „Пролет моя” (София), първа награда от национален конкурс „Дървото на живота” (Стралджа), първа награда от национален конкурс „Жената – любима и майка” (Свиленград), национална литературна награда “Свилен Зяпков” (награда на кмета на гр. Ракитово за поетичната книга “Картина от Кандински”), първа награда от национален конкурс “Горчиво вино” (Петрич), номинация за националната литературна награда “Христо Фотев” (Бургас). Тя получава плакет, диплом и парична премия в размер на 1000 лв.

 

Наградата за дебют се присъжда на София Милева от гр. Хасково. Тя е на 28 години. Завършила е българска филология в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Бургас. През 2014 г. получава втора награда на Националния конкурс „Море“ в категория „поезия“, през 2018 г. – втора награда на Международен конкурс „Есенни щурци“. През 2019 г. получава първо място в Общински конкурс „Усещане за любов“ – Димитровград. Наградата за дебют се предоставя от ИК „Жажда“ – грамота и ангажимент за издаване на следващата книга на отличения автор.

 

Връчването на наградите на отличените творци ще се състои на 21 октомври 2020 г. от 17 ч. в зала „Сливен“ в рамките на Програмата за отбелязване на Димитровден - празника на гр. Сливен.

 

В конкурса участваха общо 45 книги на автори от цялата страна, както и 8 автора, които през изминалата година в срок до 31 март 2020 г. са издали дебютната си стихосбирка. Те са представители на писателската гилдия на Хасково, Русе, Варна, Бургас, София и др.

 

Носителите на наградите бяха определени от жури, назначено със заповед на кмета на община Сливен Стефан Радев. Председател на комисията е съпругата на Дамян Дамянов – поетесата Надежда Захариева. Останалите членове на журито са: поетесата Валентина Радинска – носител на наградата на Община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2014 г., Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в Ямбол и носител на наградата „Дамян Дамянов” за 2008 г., Деньо Денев – поет, носител на наградата „Добри Чинтулов“ за 2013 г., и ноистел на наградата „Дамян Дамянов“ за 2012 г., д-р Росица Петрова-Василева – директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, и Желяз Кондев – писател и стопанин на Издателска къща „Жажда” – Сливен, която е партньор на Общината при организирането и провеждането на конкурса.

 

Връчването на наградите на отличените творци ще се състои на 21 октомври 2020 г. от 17 ч. в зала „Сливен“, в рамките на Програмата за отбелязване на Димитровден - празника на гр. Сливен.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев