РАБОТИ СЕ ПО ИЗГРАЖДАНЕТО НА ВЕЛОАЛЕИ В СЛИВЕН

...
30.09.2020 / 09:19

Продължава работата по велоалеите, предстои полагане на още два слоя асфалт, съобщиха от общинската пресслужба.

 

„При изграждането на велоалеите в Сливен се търси баланс между интересите на различни групи хора, като в същото време не компрометираме намерението си да изграждаме такава инфраструктура, дори с оглед повече на бъдещето, отколкото на настоящето“. Това заяви кметът на Сливен Стефан Радев пред журналисти. Общината защитава позицията, че мрежата трябва да бъде изградена, защото е важно за бъдещето, за децата и за цялата общност, която само ще спечели от наличието на алеи за велосипедистите.

 

„Смятам, че е добре да работим в тази посока, отколкото да не правим нищо. Някои хора казват, че има малко велосипедисти, но те няма да станат повече, ако липсва инфраструктура за тях“, каза кметът.

 

Проектът изцяло е съобразен с наличната инфраструктура - улици и тротоари. На места се стесняват лентите за движение, както е на бул. „П.Хитов“, където ще има места за паркиране от двете страни, велоалеи и тротоари.

 

По думите на кмета регулирането на ширината на лентите е една от тенденциите, които се използват в Европа. Целта е да се предотврати движението на автомобилите с по-висока скорост и възможностите за рисково изпреварване, както това се случва често по бул. „П.Хитов“.

 

„В момента фирмата-изпълнител работи на няколко обекта едновременно и се надяваме това да позволи по-рано да приключи“, каза зам.-кметът Стоян Марков. Той допълни, че Общината се съобразява със сигналите на граждани и се старае да няма ощетени по отношение достъп до имоти и паркиране.

 

Новата веломрежа е с дължина от 10 километра. Към момента е поставен само първият слой асфалт. Ще има още два, като последният ще е червен. Ще бъдат изградени 75 велостоянки на определени места, където могат да се оставят велосипедите.

 

Община Сливен се извинява на гражданите и призовава за търпение всички, на които изграждането на велоалеиете създава неудобство.

 

Схема на велоалеите – в прикачения файл.

Още снимки от новината

...

 

Прикачени файлове към новината

... [8.21MB]
 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев