ТРИ СА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА КОВИД-19 В ОБЛАСТ СЛИВЕН

...
23.09.2020 / 15:24

Три са новите случаи на COVID-19 в Сливенска област на 22 и 23 септември, съобщиха от Областния кризисен щаб.

 

Сред заболелите е учител от началния етап на образование в основно училище в Сливен. Класът му е карантиниран. Обучението ще се извършва в електронна среда от разстояние. В почивния ден на 22 септември цялата сграда на учебното заведение е дезинфекцирана, съобщиха от РЗИ. Занятията за останалите ученици продължават присъствено, по обичайния график.

 

Има и заболял ученик от гимназия в Сливен. Класът е под карантина. Създадени са условия за обучение в електронна среда. На 23 септември учебни занятия не са проведени, за да се извърши дезинфекция на сградата. От утре учебният процес ще бъде възстановен.

 

Епидемиологичните проучвания за установяване на всички контактни лица продължават.

 

От началото на учебната година положителни за коронавирусни инфекции са 9 педагози от Сливен и двама ученици от Сливен и Нова Загора, като в статистиката са включени последните два случая. Има основания да се твърди, че инфектирането е станало преди 15 септември, извън образователните институции. По информация от здравните власти, инкубационният период на заболяването е до 14 дни, като симптомите обикновено се проявяват до 12 дни. При всяко съмнение трябва веднага да бъде информиран личният лекар. Спазването на противоепидемичните мерки – носенето на предпазна маска в общите площи на учебните заведения, спазването на физическа дистанция, честото миене на ръцете и редовната дезинфекция са доказано ефективни мерки за ограничаване разпространението на заразата.

 

Към 23 септември активни за COVID-19 са 43 случая в областта, като 28 от тях са в община Сливен /24 - в Сливен, останалите – в две села/. Към момента под домашна карантина са 140 души: 116 - в община Сливен, 13 – в община Нова Загора, 10 – в община Котел, 1 – в община Твърдица. От началото на епидемията досега от карантина са отпаднали 9 397 лица в Сливенска област.

 

Чакат се резултатите от 16 проби, като 12 от тях са на лица със симптоми, една е на контактно лице, а останалите проби са контролни.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев