СЛИВЕН ЧЕСТВА 112 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ

...
22.09.2020 / 13:07

С официална церемония на площад „Хаджи Димитър“ в Сливен днес бе отбелязан Денят на Независимостта на България. Честването на 112-годишнината започна с издигане на националния трибагреник под звуците на Химна на България.

 

„Това е денят на българската гордост. През далечната 1908 г., страната ни възстановява пълния си суверенитет. Много пътища водят към този ден. Запалената искра още от Паисий Хилендарски и борбите за национално освобождение и обединение, за българска църква и образование. Днес си спомняме за всички онези синове на нашата родина, които посветиха живота си да ликува българският народ и да се нарече свободен и независим”, заяви в словото си по време на церемонията кметът Стефан Радев. Той припомни делата на Хаджи Димитър, Добри Чинтулов и много други знакови сливенски имена, които на различни бойни полета с пушка или с перо в ръка, са воювали за утвърждаването на България сред европейските нации.

 

,,На този ден заедно с радостта изразяваме и своите почит и преклонение и утвърждаваме синовната си памет в името на всички наши велики предци, които чрез своята саможертва ни направиха свободни“, заяви още Стефан Радев. В знак на признателност пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България, той поднесе венец пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Венци и цветя поднесоха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, зам.-областният управител Камен Костов, командирът на Гарнизон-Сливен полк. Любомир Вачев, народният представител Кольо Милев и граждани. Цветя бяха поднесени и от името на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и народния представител Мария Белова.

 

Честването се организира от Община Сливен, в партньорство с Център за подготовка на специалисти - Сливен.

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев