УЧЕБНАТА ГОДИНА В ОБЛАСТ СЛИВЕН ЗАПОЧВА В 61 ДЕТСКИ ГРАДИНИ И 69 УЧИЛИЩА

...
14.09.2020 / 19:57

Готовността на образователните институции за учебната 2020/2021 година бе тема на среща, проведена на 14 септември по покана на областния управител и председател на областния координационен център по механизма за обхват Чавдар Божурски с началника на РУО Милена Чолакова и експерти от регионалното управление.

 

Общият брой на децата и учениците в областта, подлежащи на образование, е 22 128, като близо 1 800 са първокласниците. Децата на възраст от 3 до 6 години са 6 250. Детските градини в областта са 61, а училищата - 69. Всички образователни институции имат план за работа в условия на COVID-19, със задължителни и препоръчителни мерки. Осигурени са дезинфектанти, топла вода в санитарните помещения. При болно дете, незабавно ще бъде уведомявана РЗИ, ще бъде извършвано епидемиологично проучване и ще бъде предписвана карантина на класа и контактните лица. Има банка от кадри, пенсионирани учители и студенти, които да влизат в клас, ако учителят се разболее.

 

Изминалата учебна година приключи неприсъствено. На срещата бе отбелязано, че образователните институции само за дни успяха да организират обучение в електронна среда благодарение на общите усилия на учители, ученици и съдействието на родителите. Макар и в необичайна обстановка на епидемия, резултатите от изпълнението на държавния план-прием са по-добри в сравнение с предходното.

 

Епидемията спря временно дейностите по механизма за обхват в образованието на децата и учениците в предучилищна и училищна възраст, подлежащи на задължително обучение. До обявяването на извънредното положение приоритетно са били посещавани децата на възраст от 5 до 7 години, които не посещават образователни институции. 1 069 деца от тази възрастова група не са били обхванати, като 1 031 са посетени. Установено е, че 628 от тях са в чужбина. Не посетени са 38 заради влезлите в сила извънредните мерки. 361 седмокласници от общо 1 891 в областта не са участвали в националното външно оценяване /общо 4 923 са седмокласниците в страната, неучаствали в НВО/. 456 ученици не са записани в осми клас в областта при 9 160 в страната.

 

През новата учебна година акцент в дейността на образователните институции ще е осъществяването на качествено обучение при спазване на дисциплина, дистанция и дезинфекция, а при необходимост – и организиране на обучение в електронна среда. Едновременно с това дейностите по механизма остават приоритет за областния управител, РУО и всички ангажирани институции. 576 представители на училищата, общините, МВР, дирекция „Социално подпомагане“ и РУО участват в сформираните 59 екипа за обхват. Очаква се първото заседание на Областния координационен център по механизма да се проведе в края на октомври.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев