ВТОРИТЕ ЧЕТЕНИЯ ЗА ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ СА ПОСВЕТЕНИ НА 170 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО МУ

...
03.09.2020 / 16:06

Вторите четения, посветени на Захарий Стоянов, ще се проведат в къщата – музей в родното му село Медвен в Деня на Съединението, съобщиха от областната администрация. Събитието тази година съвпада със 170-годишнината от рождението на писателя, публициста и държавника.

 

Историческият музей в Котел ще представи доклад за 135-годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Писателят Любомир Котев, автор на книгата „Записки върху записките“, ще говори за приноса на Захарий Стоянов за Съединението на България. Делото на Захарий за въздигане на българската държавност е тема на беседата, която ще изнесе гл.ас. д-р Николай Хрисимов от ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“.

 

По време на четенията ще бъдат наградени отличилите се участници в конкурса за есе „От медвенските пасища – до Народното събрание“. Участници и гости ще поднесат венци и цветя пред паметника на Захарий Стоянов. Ще бъде открита изложба „Захарий Стоянов – първи издания“, в която ще бъдат представени екземпляри от колекциите на проф. д-р Георги Байчев, ВМА – София и проф. д-р Славчо Томов, ректор на Медицинския университет в Плевен. В програмата е включен и моноспектакъл на Тоня Борисова.

 

Организатори на четенията областната администрация, общината и историческият музей в Котел, кметството и читалището в с.Медвен.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев