ДОЦ. АНГЕЛ КУНЧЕВ ПОСЕТИ ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ И РЗИ

...
17.08.2020 / 17:25

Главният държавен здравен инспектор доц.Ангел Кунчев посети областната администрация. Това стана по време на работната му визита в Сливен на 17 август.

 

Той се срещна с директора д-р Петя Балулова и екипа на Регионалната здравна инспекция. След това обсъди със зам.областния управител Камен Костов и главния секретар на администрацията Кирил Аврамов епидемичната обстановка в областта. „Ситуацията в Сливенска област постепенно се нормализира. Тук бяха положени много големи усилия и от колегите от РЗИ, и от болниците, и от Областния кризисен щаб. Тук съм и за да отдам заслуженото на колегите, които работят на първа линия и морално да ги подкрепя“, заяви доц.Кунчев. Той подчерта, че Сливенска е една от областите в страната, където е създадена координация между институциите и това дава резултат. „На други места, ако няма добро ръководство на една област, нещата са други“, отбеляза той. Според него, ако цифрите за заболяемостта по отношение на COVID-19 са такива, като в Сливенска област, здравната система ще е в състояние да отговори на натоварването в условията на епидемия. "Това е, към което се стремим в цялата страна", допълни той.

 

По време на разговора бяха обсъдени действията на държавните и общинските институции за ограничаване на риска от разпространение на коронавируса и създаването на необходимата организация в болниците в Сливен. Доц.Кунчев отбеляза, че в началото на епидемията в най-гъсто населените квартали в Сливен е бил приложен по-различен подход за карантиниране. С решение на Областния кризисен щаб карантина бе наложена не на семеен принцип, а на цели участъци от някои улици в кварталите. „В един от тези квартали съм идвал неведнъж, познавам го. Този подход за карантиниране показа ефективност“, заяви той. Като работещи и адекватни бяха определени действията за създаването на съвместни екипи от институциите, осъществяващи контрол за спазването на противоепидемичните мерки; за организирането на хранителна банка от община Сливен в помощ на карантинирани и нуждаещи се лица и др. На срещата бе съобщено, че са образувани 200 досъдебни производства срещу нарушители в резултат на извършените от ОД на МВР проверки за спазването на задължителната домашна карантина, за носенето на предпазни маски и срещу струпването на хора, особено в началото на епидемията.

 

На срещата бяха коментирани предложенията за противоепидемични мерки в училищата при присъствено начало на учебната година – дезинфекцията, временното отпадане на кабинетния режим на обучение, излизането в междучасие по различно време и д.р. Мерките се обсъждат съвместно с Министерството на образованието и се очаква до края на седмицата да бъде взето решение.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев