ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ОТ 1 ДО 31 АВГУСТ

...
31.07.2020 / 18:00

Министърът на здравеопазването разпореди противоепидемичните мерки от 1 до 31 август.

 

Предпазните маски и физическата дистанция остават задължителни в магазините

 

Противоепидемични мерки за периода от 1 до 31 август на територията на страната са въведени със заповед РД-01-446 от 31 юли на министъра на здравеопазването проф.д-р Костадин Ангелов, съобщиха от Областния кризисен щаб.

 

Носенето на предпазна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата, остават задължително при посещението на закрити обществени места – средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, учреждения, гари, летища, търговски обекти, църкви, музеи и др. Изключения се допускат спрямо клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, за спортуващите на закрито за времето на физическата дейност. В заповедта се посочва, че носенето на предпазна маска е препоръчително за обществените места на открито, сред които паркове, автобусни спирки, улици. Препоръчително е и спазването на физическа дистанция от 1,5 метра на обществените места на открито между лица, които не са от едно семейство или домакинство.

 

Работодателите са задължени да осигурят дезинфекция съгласно посочен алгоритъм, да не допускат лица със симптоми на остри респираторни заболявания, да създадат организация за физическа дистанция от 1,5 метра между лицата на работното място, да осигурят лични предпазни средства на персонала и да организират при възможност дистанционна форма на работа.

 

В обществените, търговски и други обекти остава задължителна дистанцията от 1,5 метра между клиентите, на входа трябва да има дезинфектант за ръце, както и контрол на влизащите, за да не се допуска струпване на хора.

 

В приложения към заповедта са вписани инструкция за правилна хигиена на ръцете, инструкция за правилно носене на лицева маска и алгоритъм за дезинфекция на работните места, в обектите с обществено предназначение и в търговските обекти.

 

В други две заповеди здравният министър определя изискванията към лицата, пристигащи или преминаващи транзитно през страната, както и изискванията за осигуряване на болнични легла за лечение на пациенти с COVID-19 /заповедите – в прикачените файлове/.

Прикачени файлове към новината

... [494KB]
... [524KB]
... [348KB]
... [348KB]
 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев