КОЗМЕТИКА НА ВРАГА ПОД ОТКРИТО НЕБЕ

...
17.07.2020 / 15:05

Представлението „Козметика на врага“ е включено в лятната програма на Сливенския драматичен театър, за да покаже на публиката един от качествените театрални продукти на последния сезон, с участието на артистите Ивайло Гандев, Димитър Марков и Самуела-Ивана Церовска. Датата е 21 юли, часът 20,30, мястото на срещата – на открито в двора на трите гимназии.

 

След сливенската си премиера миналата година, представлението впечатли публиката в Театър „Азарян“ в София и в други градове на страната. Любопитството на театралната общност към него беше с висок градус не само защото Сливенският театър пръв у нас постави на сцената си текст на нашумялата белгийска писателка АмелиНотомб. Не само защото режисьорът Петър Денчев е едно от най-интересните млади лица на българския театър, носител на специалната награда за изкуство на фондация „Стоян Камбарев“ като режисьор, а преди това лауреат на голямата награда на фондация „Развитие“ за съвременен български роман.

 

Този спектакъл бе обграден с внимание, защото получи висока оценка и на национално, но и на международно ниво. Той беше между 8-те представления, селекционирани за участие на 19-я международен театрален фестивал „Славия 2020“ в Белград – фестивалът носител на отличителен знак за качество “Effe” на Европейската асоциация на фестивалите, който събира театрални творци от цяла Европа, Азия, Африка и балканските страни. Сливенският драматичен театър игра „Козметика на врага“ на АмелиНотомб в Белград на 10 март.

 

И в навечерието на извънредното положение у нас заради COVID 19, сливенският театрален екип се завърна от престижния театрален форум в Сърбия с почетна грамота и статуетка, като един от най-сериозните претенденти за награда. За жалост, след представянето на Хърватска, Беларус и България, фестивалът в Белград е прекратен заради опасността от коронавирус.

 

„Много интересно, нестандартно и режисьорски прекрасно разказано представление.“ – това са само част от отзивите и коментарите на фестивалната публика за българското /в случая сливенското/ представяне. Над 250 представители на международната театрална общност изпращат с одобрение и бурни аплодисменти сливенския спектакъл. Българският посланик в Белград Радко Влайков кани целият сливенски екип в българското посолство, където режисьор, артисти, директор и технически персонал са поздравени за достойното представяне на България,с артистичен професионализъм на високо ниво.

 

Заради тази неизвестна предистория и заради радостната новина, че режисьорът Петър Денчев вече е член на сливенската театрална трупа, публиката на Сливен заслужава да види отново „Козметика на врага“ на АмелиНотомб. Както твърди Петър Денчев, „Изкуството е един от най-достъпните начини да разказваш истории.“ А Театърът – „един от най-дрeвните начини за въздействие върху света, в който живеем“. В психологическите граници на една криминална интрига, спектакълът коментира темата за самотата, за невъзможността съвременният човек да изразява естествено своите силни желания и страсти и за проектирането на тази невъзможност в престъпление, което убива най-близките хора. Тези теми вълнуват творческия екип на представлението и тримата артисти, които дават най-доброто от себе си в него.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев