ЕЖЕДНЕВЕН КОНТРОЛ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА НОВИТЕ МЕРКИ

...
09.07.2020 / 19:09

Областният управител Чавдар Божурски свика заседание на кризисния щаб във връзка с временните противоепидемични мерки за периода от 10 до 15 юли, разпоредени със заповед на министъра на здравеопазването. Целта бе да се организира изпълнението на заповедта, както и координацията между институциите, ангажирани с осъществяването на контрола.

 

В заповедта изрично се посочва, че за посочения период се преустановяват присъствените учебни занятия; всички колективни и индивидуални спортни мероприятия ще се провеждат на открито и закрито без публика; културните и развлекателните мероприятия, театри, кина и др. ще може да се състоят на открито и закрито при заетост от 50 процента на капацитета и спазване на физическа дистанция от 1,5 метра. През посочения период не се допуска посещението на нощни барове, дискотеки и клубове на закрито. На открито това може да става отново при заетост от 50 процента и спазване на физическа дистанция от 1,5 метра. Не са разрешени груповите празненства с присъствие над 30 души на открито и на закрито, в това число балове, сватби, кръщенета и др., като отново се изисква заетост до 50 процента на капацитета и спазване на дистанция от 1,5 метра. Свижданията в болниците и социалните заведения остават забранени /цялата заповед на министъра – в прикачения файл/.

 

По време на дискусията участниците в заседанието коментираха изпълнението на всяка от точките в министерската заповед. Те се обединиха около следните решения:

 

Засилените проверки за спазване на противоепидемичните мерки продължават, като в екипите ще бъдат включени представители на РЗИ, ОДБХ, ОД на МВР и Инспекцията по труда. Проверките ще обхванат населените места и в четирите общини на областта. Те ще бъдат ежедневни и ще се осъществяват както планирано, така и по сигнали.

 

Обект на контрол ще бъдат всички нощни заведения, планираните спортни, културни и други развлекателни събития на открито и закрито, заявените в общините и кметствата сватбени и други тържества, търговските обекти за хранителни и нехранителни стоки, носенето на лични предпазни средства в закрити площи, в обществения транспорт и др.

 

Областният управител ще провежда ежедневни заседания с представители на РЗИ, ОДБХ, ОД на МВР и Инспекцията по труда, на които ще бъдат обсъждани извършените проверки, резултатите от тях и ще бъдат определяни следващите действия за контрол. Те ще бъдат съобразени с планираните спортни, културни, развлекателни и други събития, за които всеки ден в щаба ще постъпва информация от общините.

 

Областният кризисен щаб напомня на гражданите, че могат да подават сигнали за нарушения на противоепидемичните мерки или препоръки за изпълнението им на открития телефон в областната администрация 0882 94 75 94.

 

„Всичко, което се прави, е в името на здравето – на всеки един от нас и на цялата ни общност. Надявам се, че гражданите, собствениците на заведения и търговски обекти, работодателите ще проявят и занапред висока дисциплина и ще се придържат към стриктно изпълнение на разпоредените нови временни мерки“, коментира областният управител и председател на щаба Чавдар Божурски.

Прикачени файлове към новината

... [111KB]
 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев