ПОЗИЦИЯ НА СЪЮЗА НА АРТИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ И ДРАМАТИЧНИЯ ТЕАТЪР „СТЕФАН КИРОВ“ – СЛИВЕН ЗА ВРЪЩАНЕТО НА ОТКРИТА СЦЕНА

...
07.07.2020 / 17:00

КОЙ И ЗАЩО ИСКА ВРЪЩАНЕТО НА БЕЗУМИЕТО ОТКРИТА СЦЕНА?

СЪЮЗ НА АРТИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ: „ОСЪЖДАМЕ ОСТРО ПОЗИЦИЯТА НА НАШ КОЛЕГА, КОЙТО СЕ ПРЕДСТАВЯ ЗА ГОВОРИТЕЛ НА НЕЗАВИСИМИЯ КУЛТУРЕН СЕКТОР И ТВЪРДО ЗАСТАВАМЕ ЗА ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ В ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИ КУЛТРНИ ИНСТИТУТИ“

Уважаеми колеги,

В последните няколко дни се проведоха срещи между представители на независимия културен сектор и министерствата на културата, труда и социалната политика, общински власти и др., пред които се изрази позиция за реформиране на общински и държавни културни институти и превръщането им в свободни сцени.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/06/30/4085331_sektor_kultura_shte_poluchi_evropeisko_finansirane_za/

В изказванията и предложенията си според нас някои представители на независимия сектор достигнаха неприемливи крайности, дори си позволиха да прескочат границата, засягайки цялата културна сфера в страната и противопоставяйки творците едни срещу други.

Прави впечатление, че на държавните и общинските културни институти се гледа като на театрални пространства или места за друг вид култура, но не и като на места за живот и обединение на общността. Днес, особено днес, в трудната ситуация за извънстоличните, но и за столичните културни институти, се оказва, че това са зони, които имат изключителната функция да подкрепят чувството за принадлежност и общуване.

Осъждаме остро позицията на наш колега, който се представя за говорител на целия независим културен сектор, и който поставя под съмнение дейността на държавни и общински културни институции, на дългогодишни културни ядра и структури, в чиито състав творят едни от най-уважавните и авторитени за обществото личности.

Не сме съгласни с предложения от колеги със съмнителна експертиза и компетентност за реформи в нито един държавен или общински културен институт в страната, нито за какъвто и да е разговор в посока на закриване или съкращаване на трупи.

Нека не забравяме, че в началото на 2000 г. започна масовата приватизация на киносалоните – от 24 кина в София, останаха не повече от 5, а останалите се превърнаха в магазини за хранителни стоки, техника и дрехи, бингозали, казина и др.

Екипът на Съюза на артистите застава твърдо и ще стои зад всички актьори, режисьори, танцьори, музиканти, технически и административни служби и колеги, които работят в държавните и общински културни институти!

Същевременно бихме искали да припомним, че още в началото на обявеното извънредно положение в страната, председателят на САБ – Христо Мутафчиев, заедно с председателите на всички творчески съюзи внесе искане към Министерския съвет за увеличение на националния бюджет за култура. Също така по предложение на председателя на САБ, Министерството на културата прие да промени в условието на извънредно положение и до 6 месеца след това начина си на финансиране на държавните културни институти, именно с цел да гарантира изплащането на трудовите възнаграждения на всички, работещи в тези институти и да не се преустановява работния процес.

Днес, благодарение на увеличението на бюджета, програмите и структурите към Министерството на културата подкрепят предимно организации и творци, представители на независимия културен сектор, с което бихме искали да заявим, че продължаваме да работим за повече финансиране за колегите, които упражняват професията си на свободна практика, независимо от статута им.

Уважаеми директори на общински и държавни културни институти, представители на работодателските организации, надяваме се, че ще получим Вашата подкрепа и няма да допуснем разделение между нас!

С уважение,

Екип САБ

 

Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен

НЕПРИЕМЛИВА И ВРЕДНА ТЕЗА В ТРУДНА СИТУАЦИЯ. СЛИВЕНСКИЯТ ТЕАТЪР ИМА ПЕЧАЛЕН ОПИТ С ОТКРИТАТА СЦЕНА

В подкрепа на изявлението на Съюза на артистите в България по поводидеите, лансирани на инициираната от независимия сектор в културата среща с държавните и общинските власти в София

Уважаеми колеги,

Изключително сме изненадани и възмутени от внушенията, направени от директора на фондация "ЕДНО за култура и изкуства" Асен Асенов следпроведена онлайн срещана независимия сектор в културата с държавните и общинските власти в София.В коментара си за резултатите от срещата във в. „Дневник“, той абсолютно подвеждащо и неаргументирано поставя под съмнение дейността на държавните и общинските културни институти в България, като свързвапродължаването на реформите в културния сектори финансирането на проекти на свободните артисти от Европейската комисия със закриването на театри и трупи. Според него съществуващите все още у нас 50 държавни театъра със свой репертоар и трупи ограничават публиката да гледа европейско изкуство. Съвсем користно, г-н Асенов всъщност пледира за завръщането на откритите сцени, които преди 20 години съсипаха културните институти в страната и лишиха публиката от възможността за директно съприкосновение с професионалното изкуство. Особено извън столицата, а и в нея, нововъведението открита сцена бе равносилно на убийство. И то действително уби редица театрални и оперни трупи.Това безумие не трябва да се повтаря, то категорично не е приложимо в условията на българския културен пазар.

Като изхождаме от преживяния печален опит на Сливенския драматичен театър като открита сцена, който още не може да се съвземе от „европейските“ й резултати, заявяваме категорично своето несъгласие с тезата на г-н Асен Асенов, чиито компетенции и експертиза са със съмнително качество и може да имат опасни последици.

Искаме да ви уверим, колеги, че във времето между 1997 и 2000 г., само за няколкото години, съкращаването на артистичната трупа и въвеждането на откритата сцена в Сливен не само че нанесе огромни щети на театъра, но и нищо стойностно не роди. Областният град остана без трупа, а театралната му сцена – мъртва и без собствен живот. Европейско изкуство на откритата сцена не се появи, а гостуващото българско беше с преобладаващо комерчески характер и успя да насади у публиката само съмнителен художествен вкус...А малко преди създаването на откритата сцена и лишаването на театъра от субсидия, Сливенският театър преживяваше годините на своя пореден възход, печелеше национални награди, възпитаваше театрална публика с изрядни критерии за изкуство. След продължителни протести на обществеността, в Сливенския театър бе върната, макар и в намален състав, щатната актьорска трупа.Предвид обстоятелството, че тази трупа беше разпръсната и унищожена, театърът започна да се изправя постепенно и оживя, като създадеабсолютно нова трупа и собствен репертоар. Нещо повече – негови спектакли са селекционирани и наградени на национални и международни фестивали на театралното изкуство. В тези години театърът създаде и своя Есенен театрален салон, в който всяка година публиката може да гледа най-добрите представления от столичния и националния театрален афиш. Към най-нашумелите и награждавани театрални представления в страната зрителите в Сливен проявяват голям интерес и пълнят салоните. Сцената на сливенския театър е отворена през целия сезон и за гостуващи представления от столицата и страната.

…Вероятно печалният опит на Сливенския театър с откритата сцена преди година е преживян от много театри в страната. Едва ли театралната гилдия би понесла нов такъв удар.А практиката показва, че именно субсидираните от държавата културни институти останаха стожери на професионализма, на качествената класическа или нова и авангардна театрална естетика, с която просветеният зрител трябва да бъде запознат. В тези представления участват активно и нашите колеги и приятели – артисти на свободна практика и нашата позиция съвсем не търси противопоставяне в колегията.

Съмняваме се дали въпросният г-н Асенов е упълномощен да бъде говорител на целия независим културен сектор.Припомняме, че сцените на държавните културни институти не са просто място за показване на култура, а те са място за създаване на качественкултурен продукт. Заставаме твърдо в подкрепа на позицията на Съюза на артистите в България по повод предложенията на Асен Асенов, които са крайно неприемливи и вредни в трудната ситуация на съобразяване на живота на културните институти с последствията от COVID 19.

Екипът на Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен

Директор: Радост Костов

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев