ЗАПОЧВА РЕМОНТ НА БИБЛИОТЕКА "САВА ДОБРОПЛОДНИ"

...
23.06.2020 / 13:59

Днес започва ремонт на сградата на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“. Предвидена е реставрация на фасадите, препокриване на керемидения покрив, реставрация на металните елементи и оригиналната дървена дограма на входната врата, както и подмяна на дограмата на прозорците.

 

Ремонтът е финансиран по проект „Красива България“ към Министерството на труда и социалната политика и Община Сливен. Общата му стойност е в размер на 159 582 лева, а строителството и отчитането следва да приключат до края на календарната година. Половината от средствата са предоставени от Общината. Проектът е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата.

 

Сградата на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” е архитектурно-художествен паметник на културата. Построена е в началото на ХХ в. (1910-1916), като семейна къща на Георги Русчев, който по това време е известен сливенски фабрикант. Разположена е в самостоятелен двор, с архитектурни обеми, оформени с богата пластична декорация. Представителната украса на фасадите й отговаря на декорацията на интериора

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев