ПРЕДСТОИ ПЪЛНА ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА БОЛНИЦАТА СЪС ЗАРАЗЕНИТЕ МЕДИЦИ И ИЗСЛЕДВАНЕ НА ЦЕЛИЯ ПЕРСОНАЛ

...
03.06.2020 / 18:09

Извънредно заседание на Областния кризисен щаб бе свикано на 3 юни от областния управител Чавдар Божурски след потвърдените положителни проби за Ковид-19 на 10 медицински лица през последните дни в Сливен. „Успяхме да овладеем ситуацията в двата най-гъсто населени квартала в Сливен и в тях случаите на заболели вече са единични. Разбирам, че лекарите и медицинският персонал са подложени на огромен риск по време на епидемията. Но е факт, че обстановката се усложнява, защото там, където мерките трябва да се спазват на 100 процента, се регистрира за втори път рискова ситуация с коронавируса“, подчерта областният управител. В заседанието участваха ръководители на лечебни заведения и здравни институции, завеждащи инфекциозните отделения в областната и военната болница, ръководството на община Сливен и на ОД на МВР.

 

Проведените епидемиологични проучвания на РЗИ от 30 май до 2 юни отчитат 10 положителни проби за Ковид-19 на медицински лица. Девет от тях са работещи в гастроентерологията на МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен, където са втори път възникна рискова с коронавируса. Инфектираните са двама лекари, пет медицински сестри и двама санитари. Един лекар от МБАЛ-Сливен към Военно-медицинската академия е с положителна проба, заразата е предадена в семейно огнище.

 

Участниците в заседанието взеха решение освен в отделението по гастроентерология, да бъде извършена пълна дезинфекция на МБАЛ „Хаджи Димитър“. Всички работещи в гастроентерологичното отделение в тази болница ще бъдат изследвани за коронавирус. Към момента освен взетите проби с получен резултат, се чака резултатът от още 15 проби от работещи в отделението-тестове, чиито резултати се очакват. Изследване предстои на персонала в отделението по ендокринология. Поетапно ще бъде изследван целият персонал в болницата.

 

В МБАЛ-Сливен към ВМА-София вече е извършена пълна дезинфекция на отделението, където е работил инфектираният лекар. Спазва се стриктен график на дезинфекция в цялото лечебно заведение. Издирени са контактните лица, част от тях са поставени под домашна карантина, за други това предстои. В рамките на 3 дни ще бъдат тествани всички лекари и целият медицински персонал във военната болница.

 

РЗИ продължава издирването на контактните лица на болните медици, както и на пациентите, преминали през отделението в МБАЛ „Хаджи Димитър“. Вече е започнало карантиниране на част от тях. Под домашна карантина предстои да бъдат поставени вероятно десетки лица.

 

Организирано е и предстои обучение на лекарите и здравния персонал с доц. д-р Красимира Войнова от Военно-медицинска академия относно мерките за безопасност и дезинфекция в условията на епидемия от новия коронавирус. Областният управител разчита на партньорството на регионалните колегии на Българския лекарски съюз и на специалистите по здравни грижи, за да бъде овладяна ситуацията.

 

Към момента в двете инфекциозни отделения – в областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и МБАЛ-Сливен към ВМА, има незаети легла. Могат да бъдат приети нови пациенти, ако се наложи, на разположение са достатъчно лекари.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев