СЛИВЕН ОТДАДЕ ПОЧИТ КЪМ ХРИСТО БОТЕВ – ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ПРАВИ ЕПОХИ

...
02.06.2020 / 14:14

С цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци, под звуците на сирените и националния химн Сливен отдаде почит към Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Кратката церемония на 2 юни премина без традиционните военни почести и участие на десетки граждани заради противоепидемичните мерки в страната. Цветя поднесоха областният управител Чавдар Божурски, кметът Стефан Радев, директорът на ОД на МВР ст.комисар Димитър Величков, председателят на общинския съвет Димитър Митев, директорът на РИМ „Д-р С.Табаков“ Николай Сираков, съветници, представители на различни организации, деца и преподаватели от ОУ „Христо Ботев“ в града.

 

През тази година се навършват 144 години от гибелта на поета, публициста, революционера Христо Ботев. Той си отива от този свят едва на 28 години, при тежко сражение. Става български идол след Освобождението, когато Захарий Стоянов написва и успява да издаде първата му биография. „Нашият герой е бил човек, роден и предназначен от необяснимите стихии да бъде голям човек, да води подире си тълпите, да заповяда и да прави епохи…Ако той беше син на Италия, щеше да бъде, ако не Гарибалди и Мацини, то поне тяхната дясна ръка. Ако беше французин…, то първата барикада на града Париж, щеше да се нарича Ботйова“, пише в книгата си за него Захарий Стоянов.

 

„Той даде всичко, което имаше на тая земя, дето отиде да умре: своята неосъществена младост, своя гений, с който цъфна голямата поезия на българския народ, остави ни ни един език, на който ние още не можем да му се отблагодарим достойно. Какво повече може да даде един човек?...“, казва писателят със сливенски корени Константин Константинов.

 

Ботев е вяра и вдъхновение за поколения българи. Осем училища и шест читалища в Сливенска област носят неговото име.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев