СТЕФАН РАДЕВ: РАЗВИТИЕТО НА ВЕЛОСИПЕДНАТА МРЕЖА Е СТЪПКА КЪМ МОДЕРНИЗИРАНЕТО НА СЛИВЕН

...
29.05.2020 / 13:46

В Сливен днес официално стартираха дейностите по изграждане на велоалейната мрежа в града. Планирането и проектирането й е част от проекта за интегрирания градски транспорт и представлява последният компонент от изпълнението му.

 

„Продължаваме концепцията, на която залагаме, и за която говорим отдавна – в придвижването в града с приоритет да бъдат пешеходците, велосипедистите и накрая автомобилистите“, заяви кметът Стефан Радев пред журналисти. По думите му така ще се увеличи безопасността на велосипедистите на пътя и тяхното придвижване, ще се стимулира и ежедневното ползване на велосипеди в градска среда.

 

„Безспорно това ще породи известни противоречия и недоволство между участниците в движението, но градът ни разполага с тази инфраструктура и трябва да осигурим пространство за велосипедното движение в тези параметри“, каза още кметът.

 

Сред присъстващите днес беше и зам.-кметът по икономическото развитие Стоян Марков, който представи дейностите по проекта. Общата дължина на велоалеите, които предстои да бъдат изградени е към 10 км. Част от трасетата ще бъдат изградени по булевардите „Христо Ботев“, „Панайот Хитов“, „Георги Данчев“, „Бургаско шосе“. Проектът предвижда изграждането на двупосочни алеи и по булевардите „Братя Миладинови”, „Хаджи Димитър“, „Стефан Караджа“, „Шести септември“ и улица „Радой Ралин“, както и еднопосочна велоалея по ул. „Георги Сава Раковски“.

 

По думите на кмета Стефан Радев в момента текат преговори с Българския колоездачния съюз, който смята да възобнови Международната колоездачна обиколка на България.

 

„Ще се радваме Сливен да бъде избран за етап от тази обиколка. Това е старо и обичано състезание, а нашият град е известен с традициите си в колоезденето“.

 

По отношение на изпълнението на проекта, кметът пожела успех на строителната фирма и ремонтните дейности да приключат в срок и съгласно всички изисквания. „Най-важно е накрая да се поздравим с качествено изпълнение. Градът ни е много подходящ за този вид транспорт и ще положим усилия в посока хората да се движат свободно и безопасно с велосипеди. Ще се радвам броят им да се увеличава все повече. Част от пространството за движение на автомобилите ще бъде ограничено, но трябва да осъзнаем, че това е модерният път за развитието на един град“, заяви още кметът Радев.

 

Схемата на велоалеите е представена в прикачения файл:

Прикачени файлове към новината

... [10.9MB]
 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев