МЕРКИТЕ В ГЪСТО НАСЕЛЕНИТЕ КВАРТАЛИ В СЛИВЕН ОГРАНИЧИХА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОВИД-19

...
28.05.2020 / 14:13

От началото на епидемията от коронавирус общо 5 270 лица в Сливенска област са били под домашна карантина. Към 28 май повечето са отпаднали и в момента броят на карантинираните възлиза на 819 души, като най-много от тях са на територията на община Сливен – 535. Останалите са в общините Нова Загора - 182, Котел - 51 и Твърдица - 51 души, съобщиха от Областния кризисен щаб, позовавайки се на данни от ОД на МВР.

 

От всички, изследвани с PCR-тестове лица, 84 са дали положителни резултати за Ковид-19, като осем от тях са медицински лица. Лечението на 83-ма е проведено или в момента се провежда в областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и в МБАЛ-Сливен към ВМА. Един пациент се лекува в софийска болница.

 

Анализът на Областния кризисен щаб показва, че ограничаването на разпространението на коронавируса в гъсто населените квартали в Сливен бе сред големите предизвикателства пред държавната и местната власт. Още в началото на епидемията случаите на заболели бяха концентрирани в кв.“Надежда“ и в район от кв.“Речица“. По инициатива на областния управител Чавдар Божурски и с решения на кризисния щаб своевременно бяха предприети допълнителни мерки в тези два квартала, за да се ограничи разпространението на инфекцията в тях, както и в града и областта. На входа и изхода на „Надежда“ и част от „Речица“ бе въведен пропускателен режим. Заради невъзможността за индивидуална изолация поради липса на пространство и жилищна площ, домашна карантина бе налагана на цели къщи, включително и разположени в съседство. Домашната карантина обхвана жилищни имоти на 13 улици или части от тях в „Надежда“ и на 5 – в „Речица“. Създадена бе организация за снабдяването, със съдействието на медиатори и доброволци, на основни хранителни продукти, стоки и вещи от първа необходимост, както и на лекарства за нуждите на карантинираните лица. Положителен ефект даде проведената среща на областния управител Чавдар Божурски, кмета на община Сливен Стефан Радев, директора на ОД на МВР – Сливен ст.комисар Димитър Величков и директора на дирекция „Заразни заболявания“ към РЗИ д-р Даниела Калева с религиозните водачи, неформалните лидери и медиаторите в двата квартала по повод въведените допълнителни мерки.

 

Данните сочат, че повече от половината лица в Сливен с положителни проби за Ковид-19 са жители на кв.“Надежда“ и „Речица“.

 

За съжаление, битката с коронавируса изгубиха 8 пациенти от областния град. Шестима от тях са жители на двата най-гъсто населени квартала.

 

От началото на епидемията под домашна карантина са били 1262 жители на кв.„Надежда“ и 291 – на „Речица“. Към момента все още под карантина в двата квартала са съответно 112 и 56 лица.

 

„Като председател на Областния кризисен щаб изказвам благодарност за усилията и професионализма на РЗИ, ОД на МВР, на община Сливен и на всички останали институции, ангажирани с ограничаване на риска от разпространение на коронавирусните инфекции. Сливенска област бе първата в страната, където бяха въведени допълнителни мерки в битката с епидемията без тотално блокиране на цели квартали, а само на рискови райони в тях. Бе направено всичко възможно останалите жители на тези квартали да водят обичаен начин на живот, разбира се, при спазване на противоепидемични мерки, валидни за цялата страна“, коментира областният управител Чавдар Божурски.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев