ПОЗИЦИЯ НА РЕГИОНАЛНАТА КОЛЕГИЯ НА БЛС В СЛИВЕН

...
05.05.2020 / 15:56

Регионалната колегия на Българския лекарски съюз /БЛС/ в Сливен излезе с позиция в защита на медиците от Инфекциозно отделение към МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен.

 

В нея се казва:

 

"УС на РЛК Сливен изразява своето категорично несъгласие с оповестената версия по отношение причините за големия брой установени случаи на заразен медицински персонал с COVID 19 в Инфекциозно отделение към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“.

 

Медицината е точна наука и борави с факти и доказателства, а не с предположения и догадки.

 

Напомняме, че водим битка с противник, за който се знае твърде малко. Времето на експозиция и високорисковата среда на работа на медиците в Инфекциозно отделение ги подлага на много по-голям риск. Персоналът в отделението не работи там от вчера, обучен е да лекува пациенти с инфекциозни болести, някои от които многократно по-опасни от COVID 19.

 

Инфекциозно отделение към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ е най-голямото в областта, към момента в него са лекувани около 40 от общо 53 болни за областта. В отделението и в болницата се лекуват пациенти не само от Сливенска област, а също и от областите Ямбол, Стара Загора, Бургас.

 

В момент когато здравната система е подложена под огромен натиск е неуместно да се създава внушение в обществото, че медиците не знаят да боравят с лични предпазни средства. Това е предпоставка за формиране на недоверие към системата и създава затруднения при изпълнение на задачите.

 

Подобни предположения имат деморализиращ ефект върху персонала в момент когато млади лекари доброволно отиват да работят в отделението. Началникът на отделението до момента носи основната тежест по отношение организацията на диагностичния и лечебен процес на пациентите с COVID 19, по никакъв начин не е будила съмнение в професионалните си и организационни качества и заслужава единствено адмирации.

 

С уважение,

 

Д-Р БОГДАН СОТИРОВ

 

Председател на УС на РЛК

 

Гр. Сливен"

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев