ВИДЕОТУРОВЕ И ОНЛАЙН АТЕЛИЕТА В РЕГИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-СЛИВЕН

...
30.04.2020 / 13:02

В рамките на извънредното положение в България Регионалният исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ в Сливен започна да работи дистанционно. От компютъра у дома всеки, който има желание, може да проследи дейността му чрез видеотурове, онлайн ателиета и презентации. Уредниците и екскурзоводите подготвят интересни материали за исторически събития и личности, които публикуват както в официалния сайт, така и в социалните мрежи – „Фейсбук“, „Инстаграм“ и „Туитър“.

 

„Идеята ни е материалите да бъдат в помощ на учениците и учителите, които сега учат у дома в електронна среда – заявява директорът на РИМ – Сливен, Николай Сираков. – Музеят не може да измести училището, но може да бъде помощник на учениците, класните ръководители и преподавателите по история, „Човек и природа“ и „Човек и общество“, казва още той. По думите му общественият интерес е голям и вече дори е налице обратната връзка. Затова се стремят да съобразяват дейността си с темите, които не само вълнуват учениците, но и такива, които помагат на учителите при преподаването на учебния материал. За целта организират тематични уроци, конкурси и занимателни игри, с които се опитват да провокират любопитството у подрастващите, като по увлекателен начин им показват историята, традициите и обичаите на българите. „Музеят е приятел на децата и затова постоянно търсим нови начини да стигнем до тях“, посочва още Сираков.

 

В Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ се съхраняват повече от 500 безценни произведения на тракийското изкуство. Експозицията „Памет за векове“ представя уникални шедьоври на тракийските занаяти. Там посетителите могат да видят единствени по рода си предмети, запазени в автентичен вид от миналото до ден-днешен. В рамките на Музея се съхраняват редица артефакти, като златни маски, сребърни ритони, златни пръстени, печати, женски накити, съдове и много други. Интерес провокира и изложбата „Артефактът – от откриването до експозицията“, която проследява дейността на археолозите и реставраторите от откриването на предметите по време на археологически проучвания до тяхното консервиране, реставриране и полагане на съответните грижи за експониране.

 

Музеят в Сливен е сред добрите примери за популяризиране на културно-историческото ни наследство чрез интерактивни средства – демонстрации, възстановки и занимателни работилници.

 

В помощ на училището и в тясно сътрудничество с РУО – Сливен, музеят „Д-р Симеон Табаков“ работи от години. В опит да пресъздават живота на траките по лесен и достъпен начин за децата, са разработили тематични помагала, интерактивни карти и пъзели. Съдържанието в тях е съобразено с учебната програма на Министерството на образованието, а проектът „Музеят – място за учудване, въображение и любопитство“ е финансиран от Министерството на културата.

 

Разработените помагала са три – работна тетрадка „Пътешествие във времето. Траките“ и две активни карти: „Общество и всекидневен живот на траките – вярвания и ритуали; траките воини“ и „Културно наследство на траките. Значими тракийски съкровища“. Те са насочени към по-големите ученици, а за по-малките ученици има магнитни пъзели на емблематични експонати и забавни игри. „Музеен детектив“ е сред любимите им. С помощта на карта на съкровищата децата търсят отбелязан експонат. Този, който първи намери предмета, получава награда.

 

Идеята на ръководството на Музея е по забавен начин децата не само да научат нови неща, но и да затвърдят знанията си от изучаваните теми в училище. Благодарение на заниманията в Музея учениците успяват да развият уменията си за бързо усвояване на нов материал, мислене, въображение, научават се да работят в екип и обогатяват езиковата си култура.

 

Освен игри в „Д-р Симеон Табаков“ в Сливен се провеждат и творчески работилници за изработване на мартеници, великденски писани яйца, сурвакници и кукерски маси. По този начин, докато творят със собствените си ръце, децата научават повече за традициите и обичаите на българите. Тематичната работилница „Малък реставратор“ пък разкрива отблизо тайните на този труден занаят. Децата имат възможността да направят своите първи стъпки в „поправката“ на глинени съдове и за ден да влязат в обувките на реставратор.

 

За съжаление, сега в Музея не се провеждат ученически посещения, изнесени занятия и работилници, но музейните работници продължават да работят дистанционно и да представят интересни материали онлайн.

 

Съвместно с Художествената галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Регионалният исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ организира и онлайн конкурс на тема „Спомен за бъдещето – послание до моето Аз“. Участници от цялата страна на възраст от 5 до 19 години могат да изпращат във „Фейсбук“ рисунки, есета, презентации или видеа, в които описват как си представят бъдещето. Идеята на Конкурса е да разсее децата в тези трудни за тях времена на изолация, уточнява Сираков и допълва, че вече са подготвени наградите за най-добрите сред тях. Крайният срок за участие е 25 май.

 

„Надявам се, че когато извънредното положение свърши, бързо ще наваксаме и компенсираме пропуснатото“, казва още Николай Сираков и допълва, че вероятно известно време ще има някакъв страх от физическа близост. Но е категоричен, че хората имат нужда от култура и социални контакти и затова бързо ще се върнат в Музея.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев