МЕРКИ ВЪВ ВРЪЗКА С РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУС

...
24.04.2020 / 17:27

Държавните институции, здравни медиатори, пастори и ромски лидери се обединиха срещу разпространението на COVID-19, съобщиха от ОДМВР.

 

Стратегия за съвместни действия в борбата с разпространението на COVID-19 между институциите и представители на ромската общност в град Сливен беше обсъдена на среща, инициирана от областния управител Чавдар Божурски. Днес в сградата на ОДМВР-Сливен се срещнаха и обединиха усилия за ограничаване разпространението на заразата местната, изпълнителната власт и представители на най-засегнатата част от населението в град Сливен. Проблемите с нарастващия брой заразени бяха дискутирани от областния управител Чавдар Божурски, кмета на града Стефан Радев, директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков и д-р Даниела Калева директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към РЗИ-Сливен, кметски наместници, здравни медиатори, пастори, лидери и представители на религиозни общности от кварталите „Надежда” и „Речица”.

На първо място бе поставен проблемът с разбирането на сериозността на заболяването и голямата опасност от неговото разпространение. Институциите имат готовност за затваряне на двата квартала, но това беше определено като крайна мярка. Кметът на града и областният управител се обърнаха към представителите на ромската общност за съдействие по отношение организиране на мащабна разяснителна кампания. До всички трябва да достигне информацията за сериозността на ситуацията и колко е важна социалната изолация. На здравните медиатори и ромските лидери ще се разчита да обединят общността в двата квартала около необходимостта да се спазват въведените мерки. Действията на държавните институции са продиктувани от нарастващия брой заболели в тези гъстоноселени райони. По данни на РЗИ-Сливен към момента са хоспитализирани 36 заразени, от които 1/3 са от квартал „Надежда” и 1/3 от „Речица”. Необходимостта от прилагане на строги мерки трябва да бъде разбрана и осъзната и тук е ролята на ромските лидери. Налагат се строги мерки по спазване на карантина. Ще бъдат карантинирани цели семейства, които живеят в една сграда, поради невъзможността да бъдат изолирани единични случаи. Продължава строгият контрол, осъществяван от ОД на МВР – Сливен, за спазването на противоепидемичните мерки. През пропускателните пунктове на входа и изхода на квартала ще бъде допускано движението по неотложни причини– закупуване на лекарства, посещение при лекар, полагане на труд, закупуването на хранителни продукти. Пропускателния режим за работещите при подлеза в района на ЖП гарата ще бъде обсъден, с цел да се въведе най-оптималния вариант. Няма да се допуска безцелното движение и събирането на групи.

И двете страни ще обединят усилия за намаляване на напрежението и за по-голямо разбиране на проблема, който не е само местен, а засяга цялото човечество.

 

РЕГИОНАЛЕН ГОВОРИТЕЛ НА ОДМВР СЛИВЕН ПЪРВОЛЕТА МАНДИНСКА

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев