ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ „ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ” – СЛИВЕН ПРЕДСТАВЯ ВИРТУАЛНА ИЗЛОЖБЕНА ПРОГРАМА

...
23.04.2020 / 17:51

Художествената галерия „Димитър Добрович” – Сливен няма да преустанови организирането на изложби в периода на извънредното положение. Предвидените временни експозиции обаче ще бъдат виртуални. Всеки четвъртък, след 17:30 часа, на официалната страница на институцията в социалната мрежа Facebook ще бъдат публикувани тематични изложби, представящи богата колекция на сливенската галерия.

ПРИКАЗКА ЗА ПЛАВАЩИЯ СВЯТ

„Ние живеем само за момента, в който се възхищаваме на великолепието на луната, снега, цветовете на черешата и яворовите листа. Радваме се на деня, стоплен от виното, жените и поезията, без да позволяваме на нищетата, взираща се в лицето ни, да възстанови собствената ни уравновесеност. Плаващи без посока, освободени от грижи, като тиква, носена надолу по течението на река, ние не позволяваме на себе си да загубим дори за миг куража си. Това всъщност наричаме „носещ се“, „плаващ“ свят.“

АсайРиой, „Приказки за плаващия свят“

Настоящата виртуална изложба ще предложи на вниманието на ценитеите на изящните изкуства изключителната сбирка от японски гравюри, която ХГ „Димитър Добрович“ – Сливен притежава. Тази колекция е една от най-обемните и значими сред малкото на брой подобни сбирки в страната – съдържа 50 произведения, създадени в периода XVII – XIXвек. А сред авторите на графичните композиции са част от най-големите майстори на японското изкуствоукийо – е – СудзукиХарунобу(1725 – 1770), УтагаваТойокуни– ТойокуниI (1769 – 1825), Кацушика Хокусай (1760 – 1849), Андо Хирошиге (1797 – 1868), УтагаваКунийоши (1798 – 1861), Утагава Кунисада – ТойокуниIII (1786 – 1865) и КитагаваУтамаро (1753 – 1806).

Укийо-е започва своето развитие през XVIIвек в Япония. Създаваните върху дърво гравюри отразяват предпочитанията на замогналото се занаятчийско и търговско съсловие, както и вкусовете на обикновеното градско население. Творбите представляват картинни разкази за всекидневния живот и увеселителните квартали. Укийо-е обхваща три направления – илюстриране на книги, издаване на албуми със серии от гравюри и единични отпечатъци. Това японско изкуство оказва изключително влияние върху европейското изкуство през втората половина на XIX век (импресионизъм, постимпресионизъм, ар нуво).

В изложбата са включени произведения, спадащи към част от основните и най-характерни жанрове на гравюрата укийо-е: красавици, актьори, самураи и пейзажи.

 

http://gallerysliven.com/

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

АВЕ -СЛИВЕН: ОСТАНИ ВКЪЩИ!

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев