РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ” –СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗВА 100Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАЛЕРИ ПЕТРОВ И СВЕТОВНИЯ ДЕН НА КНИГАТА И АВТОРСКОТО ПРАВО

...
23.04.2020 / 12:08

На 23 април отбелязваме световния ден на книгата и авторското право. Денят е избран като символична почит към двама от най-значимите представители на световната литература – на 23 април, в една и съща година (1616 г.), са починали Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир. Любопитен факт е, че първоначалната идея за отбелязване на този ден произхожда от Каталуния. През 1926 г. крал Алфонс XIII подписва декрет за честване на Ден на испанската книга, за който след известно обсъждане се предлага датата на смъртта на Сервантес. Години по-късно, на 15 ноември 1995 г. на 28-та сесия на ЮНЕСКО, 23 април е провъзгласен за Световен ден на книгата и авторското право. С отбелязването на този ден светът отдава почит на книгите, като най-важното и значимо средство за съхранение и разпространение на знанието.

Всяка година, на 23 април, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен организира различни прояви за създаване на интерес към книгата и четенето. За съжаление, поради извънредното положение, те не могат да се реализират на място в библиотеката. Голяма част от проявите тази година са посветени и на 100г. от рождението на писателя Валери Петров (22 април 1920 – 27 август 2014).

Валери Петров е определян като „писател на всички възрасти”. Но в голяма част от творбите му – стихотворения, поеми, сценарии, пиеси, освен значими проблеми, важни социални и нравствено-философски идеи, присъства и детският свят, гледната точка на детето. За него проникването в детското съзнание, „вживяването” в невръстната психика е нещо като начин на съществуване. Затова и творчеството му за деца е любимо за поколения български деца и е получило признание и в чужбина. За детската си книга „Пет приказки” е вписан в почетния списък на Международния съвет за детска книга. Той е и първият носител на Националната награда „Константин Константинов”- за цялостен принос в детското книгоиздаване /2004/, връчвана в рамките на Националния фестивал на детската книга организиран от РБ ”Сава Доброплодни”- Сливен.

За да приобщи към празника своите малки и по-големи читатели и да отбележи 100г. от рождението на Валери Петров, библиотеката излъчва на You Tube канала си спектакъла „Морско синьо“ - по приказката „Пук“ на писателя с участието на малките актьори от Детския приказен театър към библиотека, представен на сцената на ДКТ-Сливен в рамките на програмата на XVII Национален фестивал на детската книга – Сливен, май 2015г.

По повод годишнината от рождението на писателя, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” организира в рамките на програмата на XXII Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2020г. и ПЪРВИ МЕЖДУНАРОДЕН СТУДЕНТСКИ КОНКУРС ЗА ИЛЮСТРАЦИЯ НА ТЕМА: „ИЗ ПРИКАЗНИЯ СВЯТ НА ВАЛЕРИ ПЕТРОВ”, Над 90 творби на студенти от художествените академии в София, Белград/Сърбия/, Сараево/Босна и Херцеговина/, Бърно/Чехия/ са изпратени за участие. С тях ще бъде организирана и изложба в дните на фестивала, който ще се проведе след приключване на извънредното положение и когато отпадне забраната за организиране на масови културни събития.

На You Tube канала на библиотеката се качват и други интересни материали. Представени са онлайн и образователното представление „Във вълшебния свят на приказките на Леда Милева и Валери Петров”/7 април 2020/ и документалният филм „Станка Пенчева- сливенка докрай”.

 

Линк към You Tube канала на библиотеката:

https://www.youtube.com/channel/UCd3OaCJnim_DaMIB7X0_gnQ

 

Линк към представлението „Морско синьо“ - по приказката „Пук“ на Валери Петров в You Tube:

https://youtu.be/Kgk6GbnZDlU

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев