ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ СВИКА РАБОТНА СРЕЩА ЗА АКТУАЛНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА

...
09.04.2020 / 13:37

Актуалната епидемична обстановка с разпространението на КОВИД–19 в Сливен и областта, спазването на мерките за безопасност с оглед готовността на здравните заведения да реагират в усложнена ситуация и изпълнението на заповед № 179 на Министъра на здравеопазването за дейността на кооперативните и фермерските пазари бяха теми на работна среща, свикана от областния управител Чавдар Божурски на 9 април. В срещата участваха ръководствата на РЗИ, ОД на МВР, ОДБХ, кметът на община Сливен Стефан Радев, представители на общините в Нова Загора, Котел и Твърдица, ръководителят на общинския пазар в Сливен.

 

Кооперативните и фермерските пазари в Сливен ще работят в съответствие с т.2 от цитираната министерска заповед, като търговците и собствениците трябва да извършват регулярна дезинфекция, продавачите и клиентите да носят задължително предпазни маски за лице и да спазват дистанция от 2 метра, движението на потока от клиенти да се извършва само в указаната посока, а при предлагането храните да бъдат предпазвани от вторично замърсяване. Ще бъдат поставени допълнително указателни табели за клиентите, указващи посочените мерки. Въвежда се засилен контрол за спазването им, като в осъществяването му ще се включат и органите на реда. Нарушителите ще бъдат санкционирани съгласно законовата уредба като нарушителите на останалите противоепидемични мерки, сред които за струпване на хора на едно място, посещение на паркове и др.

 

Участниците в срещата се обединиха около решението кооперативните пазари да работят в общинските центрове през почивните дни на 11 и 12 април. Но ако не се спазват разпоредените изисквания в заповедта на здравния министър и новата организация в дейността, която ще въведат общините, пазарите ще бъдат затворени през следващите почивни дни.

 

От РЗИ ще изготвят указания до фермерите и преработвателите на суровини и фуражи съгласно т.4 от заповед №179 на здравния министър, които ще бъдат разпространени чрез ОДБХ. Целта е да се създаде организация на редуващи се екипи, което да гарантира непрекъснатост на дейностите в отглеждането на животни и в преработката на суровини в епидемичната обстановка. ОДБХ съвместно със здравните инспектори ще следят за изпълнението на указанията.

 

Към момента с болничното лечение на пациентите с КОВИД-19 в Сливенска област са ангажирани областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и Военната болница към ВМА в Сливен. При необходимост ще бъдат включени частните МБАЛ „Хаджи Димитър“ и ВМБАЛ „Царица Йоанна“, посочени в заповед на здравния министър.

 

До Националния оперативен щаб ще бъде изпратено предложение да бъде изследван за КОВИД-19 и здравния персонал в Сливен – лекари, спешни мобилни екипи, сестри, санитари и всички медици, ангажирани с диагностицирането и лечението на пациенти с коронавирусни инфекции.

 

Относно предстоящите Великденски празници и участието на гражданите в църковни и други празнични ритуали, участниците в работното съвещание ще информират обществеността за решението си след срещата на премиера Бойко Борисов с ръководството на Светия синод.

 

Областният управител Чавдар Божурски призова жителите на областта да запазят отговорното си отношение към разпоредените мерки и занапред, защото само по този начин ще може да се ограничи риска от разпространението на заразата.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

АВЕ -СЛИВЕН: ОСТАНИ ВКЪЩИ!

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев