ОСИГУРЕН Е ДОСТЪП НА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ И ЖИВОТНОВЪДИТЕ ДО ОБЕКТИТЕ ИМ

...
24.03.2020 / 16:45

Осигурен е достъп на земеделците и животновъдите до обектите им, до аптеки и ведомства срещу представяне на удостоверения или служебна бележка

 

В отговор на получени сигнали и запитвания Областният кризисен щаб съобщава, че държавата е създала условия за нормалното протичане на селскостопанската година. ОД на МВР е в пълна готовност, изпълнява дадените в тази връзка указания и оказва съдействие на стопаните.

 

На всички земеделски стопани и животновъди в Сливен и областта е осигурен достъп до нивите, овощните градини, лозя, оранжерии и други земеделски земи, животновъдни обекти, пчелини и водни обекти за аквакултури, за да осъществят необходимите сезонни дейности, свързани със сеитба, пръскане, обработка на почвата, грижи за животните, рибата и др. За целта при преминаването през КПП, съгласно заповедта на здравния министър за разпоредените противоепидемични мерки от 20 март, те трябва да представят един от посочените три документа: удостоверение за регистрация като земеделски стопани /т.нар. зелено картонче/, като при липса на регистрация за 2020 г., ще важи регистрацията за 2019 г.; служебна бележка, издадена от земеделски производител, която удостоверява, че преминаващото лице е негов служител или удостоворение за регистрация на животновъден обект /ферма, рибовъден обект или пчелин/. Удостоворенията и служебните бележки могат да бъдат поставени на предно стъкло или друго видно място в автомобила, като при нужда водачите осигурят възможност за съпоставка на данните с документите им за самоличност.

 

Разрешено е превозването на семена, посадъчен материал, торове, препарати, поливна техника и фуражи, които са необходими за извършването на селскостопанските дейности. Няма наложени ограничения за посещенията на земеделците и животновъдите в ОД „Земеделие“, Държавен фонд „Земеделие“, общинските служби по земеделие, ОДБХ, агроаптеки, магазини за резервни части, техника и оборудване, както и до други ведомства и обекти, свързани с осъществяването на земеделската им дейност.

 

Областният кризисен щаб напомня, че всички селскостопански мероприятия следва да се извършват, като работгниците и служителите стриктно спазват санитарно-хигиенните мерки.

 

Във всички останали случаи преминаването на гражданите през сформираните КПП става при представяне на декларация за причините за неотложното пътуване: отиване на работа, посещение на лекар, прибиране на настоящ или постоянен адрес. Образец на декларацията е качен и може да бъде изтеглен от всеки, както от сайта на областната администрация, така и от сайта на ОД на МВР – Сливен. При необходимост, декларации се предоставят и от служителите на реда, осъществяващи контролно-пропускателния режим.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев