22 УЧИЛИЩА В ОБЛАСТ СЛИВЕН ЩЕ РАЗКРИЯТ 58 ПРОФИЛИРАНИ И ПРОФЕСИОНАЛНИ ПАРАЛЕЛКИ

...
25.02.2020 / 13:48

Държавният план-прием за новата учебна 2020-21 г. бе съгласуван на заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет по развитие в Сливенска област. Той ще се осъществи в 22 учебни заведения след завършен седми клас – 8 професионални, 3 – профилирани, 8 средни училища, 1 спортно и 2 училища по изкуствата. Ще бъдат разкрити 20 профилирани и 38 професионални паралелки при численост на седмокласниците към края на м.г. от 1 922 ученици.

 

Сред профилираните паралелки най-много са по природни науки и чужди езици /по 6 броя/, 3 – по софтуерни и хардуерни науки, ще има по 2 математически и предприемачески паралелки и 1 – по хуманитарни науки. Разпределението на професионалните паралелки по област на образование е следното: 9 паралелки по техника, 8 – услуги на личността, 7 – производство и преработка, 4 – информатика, по 3 – стопанско управление и строителство, 2 – селско, горско и рибно стопанство, по 1 – изкуства и транспорт.

 

65 процента от общия брой на профилираните и 57,9 процента от общия брой на професионалните паралелки са със STEM-профил или технически и IT-професии.

 

В ПГТО „Добри Желязков“ – Сливен е предложена 1 паралелка по професия „текстилен техник“ със специалност „предачно производство“, която е в списъка на защитените от държавата специалности. Сливенските професионални гимназии по механотехника, по строителство и по хотелиерство и туризъм ще разкрият общо 8 паралелки по професии, за които е очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, а в новозагорските професионални гимназии по селско стопанство и по технологии ще бъдат разкрити 2,5 такива паралелки. Дуална форма на обучение ще се осъществява в четири гимназии в Сливен: по механотехника; електротехника; текстил; хотелиерство и туризъм.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев