МИНИСТЕРСТВОТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ ИЗПРАТИ СТАНОВИЩЕ ЗА КОНТРОЛА НА ВЪЗДУХА В НОВА ЗАГОРА

...
07.02.2020 / 18:36

Инсталацията за биогаз в Нова Загора е включена в графика на МОСВ за извършването на контролни измервания на емисии от неподвижни източници през 2020 година, съобщава зам.министър Атанаска Николова в становище до областния управител Чавдар Божурски.

 

Становището бе изпратено в отговор на поставените от областния управител въпроси след проведената на 21 ноември 2019 г. среща между представители на институциите и инициативния комитет „Нова Загора иска да диша“. Целта на срещата бе да се обсъдят възможностите за предприемане на необходимите действия за отстраняване на неприятните миризми от дейността на инсталацията.

 

Контролните измервания в Нова Загора ще са на емисиите на азотни оксиди. В становището се препоръчва компетентните органи да упражнят последващ контрол за ефективната работа на инсталацията за биогаз след поставянето на обезмирисителни съоръжения. Зам.министър Николова отбелязва още, че Общината може да инсталира собствен стационарен пункт за мониторинг, съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух.

 

Областният управител изпрати копие от становището на г-жа Кремена Петрова от инициативния комитет, по чийто сигнал се проведе срещата в областната администрация, както и до Кмета на Община Нова Загора.

 

Текстът на становището: в прикачения файл.

Прикачени файлове към новината

... [318KB]
 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев