ОБЩИНА СЛИВЕН ПЕЧЕЛИ ПРОЕКТ ЗА РЕМОНТ НА БИБЛИОТЕКА "САВА ДОБРОПЛОДНИ"

...
06.02.2020 / 16:54

Община Сливен спечели проект за ремонт на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“. Той ще включва подмяна на фасади, покрив и подмяна на фасадна дограма. Общата стойност на проектното предложение е 177 409 лева, като средствата са осигурени от програма „Красива България“ към Министерството на труда и социалната политика и бюджета на Община Сливен. Всички предвидени дейности са предварително съгласувани с Национален институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата. Строително-ремонтните работи следва да приключат до края на календарната година.

 

Сградата на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ е архитектурно-художествен паметник на културата. Построена е в началото на ХХ в. (1910-1916), като семейна къща на Георги Русчев, който по това време е известен сливенски фабрикант. Разположена е в самостоятелен двор, с архитектурни обеми, оформени с богата пластична декорация. Представителната украса на фасадите й отговаря на декорацията на интериора.

 

Последните консервационно-реставрационни мероприятия по оригиналната сграда-паметник и първата пристройка са извършени през 2003-2004 година, отново в рамките на проект „Красива България“. Във връзка с опазване на сградата е извършено проучване на нейното състояние. Установени са течове на покрива, компрометирана мазилка на фасадите и пукнатини по детайлите и пластиките.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев