ПРЕМАХВАТ НЕЗАКОННИТЕ СЪОРЪЖЕНИЯ ПО Ж. П. ЛИНИЯТА ПРЕЗ КЕРМЕН

...
05.02.2020 / 14:23

Областната администрация бе домакин на среща, организирана по молба на ръководството на Железопътна секция-Бургас към ДП „Национална компания – железопътна инфраструктура“. Целта бе да се определят мерки срещу безразборното пресичане на жп-линията през град Кермен, което създава реална опасност за живота и здравето на местните жители и уврежда железопътната инфраструктура. Срещата се проведе на 4 февруари под ръководството на гл.секретар Кирил Аврамов, с участието на представители на държавната и местната власт в областта.

 

Директорът на ЖПС-Бургас Димитър Великов съобщи, че местни жители за пореден път са изградили на няколко места по трасето импровизирани мостчета, по които пресичат жп-линията. Предстои тяхното премахване. Той допълни, че железният път е основно ремонтиран по европейски проект. Трасето е високоскоростно, влаковете преминават по него със скорост до 160 км/час. Статутът на трасето не позволява ограничаване на скоростта на територията на населеното място. Поставянето на препятствия е недопустимо. Предвижда се изграждането на шумозаглушаващи прегради по протежение на жп-линията. Но докато това стане, от железопътната компания се надяват на съдействието на институциите, за да не се допусне отново да бъдат поставени незаконни мостчета. Димитър Великов допълни, че е необходимо да се засили контролът срещу безразборното пресичане на линията заради сериозната опасност от произшествия, които могат да бъдат и с фатален край. Нерегламентираното пресичане уврежда баластрената призма на железния път.

 

От своя страна кметът на Кермен Живко Жечев заяви, че една трета от населението на градчето живее зад жп-линията. Отдалечеността на двата жп-прелеза е станала причина за поставянето на незаконните пътеки през линията, за скъсяване на разстоянието между двете части на населеното място, допълни той. По време на дискусията стана ясно, че е неизпълнимо предложението на кмета Жечев да бъде узаконено поне едно допълнително съоръжение за пресичане. От ЖПС – Бургас информираха, че такова съоръжение не е целесъобразно. Разстоянието между двата прелеза е малко повече от километър, около 1 250 метра. „Например, през Бургас преминава жп-линия с дължина 10 км. Възможност за пресичане е създадена само на едно място“, допълни Великов. В близко бъдеще в Кермен, по преминаващия участък на жп-линията през града, ще бъдат изградени два надлеза със средства на държавната компания. Финанси за изграждането на подлез не са предвидени в европроекта на компанията. Там, където има подлези, те са построени със средства на общините, заявиха още от ЖПС – Бургас. Тези съоръжения са свързани със значителен разход на средства, с каквито общината в Сливен не разполага.

 

Участниците в срещата решиха Кметът на Община Сливен да бъде запознат с дискутираните проблеми, като му бъде направено предложение съгласно чл.44 ал.1 т.4 от ЗМСМА да забрани със своя заповед пресичането на жп-линиите извън регламентираните места. От ОД на МВР – Сливен изразиха готовност да окажат съдействие на кмета на Кермен в осъществяването на контрола по изпълнение на заповедта. Кметството в Кермен и представители на ЖПС – Бургас ще проведат информационна кампания сред местното население за рисковете от нерегламентираното пресичане на жп-линията, както и за необходимостта от предприетите мерки за контрол.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев