С РИТУАЛ-ПОКЛОНЕНИЕ СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА 142-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО СИ ОТ ОСМАНСКО ИГО

...
17.01.2020 / 13:59

С ритуал-поклонение Сливен отбеляза 142-годишнината от Освобождението си от османско иго. Тържествената церемония се състоя по традиция на площад „17-ти януари“. Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий отслужи заупокойна молитва и благодарствен мобелен в съслужение с духовници от църквата „Св. Николай“. „Нека България остане завинаги“, каза дядо владика в обръщение към присъстващите. Кметът Стефан Радев поздрави съгражданите и подчерта, че освобождението, свободата не са еднократен акт. „Само свободен човек може да твори бъдещето си“, каза той.

 

Гост на тържествената церемония бе областният управител Чавдар Божурски. Той поднесе венец пред морената с паметната плоча. Венци и цветя бяха поднесени още от министъра на земеделието и храните Десислава Танева, от европейския народен представител Асим Адемов, от депутата Мария Белова, от кмета Стефан Радев, ръководители и представители на държавни и общински структури, съветници, Центъра за подготовка на специалисти, патриотични организации, руски дружества, ученици. Ритуалът приключи със залп на пушки, произведен от членовете на Регионалния клуб „Хаджи Димитър“ към Национално дружество „Традиция“. По-късно бяха поднесени цветя пред бюст-паметника на ген.Михаил Скобелев.

 

Ритуалът за Освобождението на Сливен по традиция се провежда на площад „17-ти януари“, тъй като на това място през 1878 г. местното население е посрещнало с хоругви, цветя, хляб и сол руските военни части. Посрещането е било организирано по настояване на първия сливенски митрополит Серафим, който е и първия кмет на града. Дан за Освобождението имат 185 опълченци, родени или живели в Сливен, известни войводи, редица доброволци. На самото посрещане поетът Добри Чинтулов, макар болен и почти напълно изгубил зрението си, е произнесъл прочувствено слово. Това събитие е вдъхновило известния сливенски художник Стефан Егаров. Фотос на художника, застанал до картината си за Освобождението, се пази в Държавния архив в Сливен.

 

Снимки: Областна администрация и Държавен архив - Сливен.

Още снимки от новината

...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев