ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ СВИКА ЕПИЗООТИЧНАТА КОМИСИЯ ЗАРАДИ ОГНИЩЕТО НА АФРИКАНСКА ЧУМА В БОРОВ ДОЛ

...
10.01.2020 / 15:53

Със заповед на областния управител Чавдар Божурски бе свикано извънредно заседание на епизоотичната комисия във връзка с откритото огнище на африканска чума по свинете в обект от типа „заден двор“ в твърдишкото село Боров дол.

 

Случаят е констатиран след получен в ОДБХ сигнал. Собственикът на домашното стопанство е отглеждал в нарушение на забраната две прасета. Взети са проби, които са дали положителен резултат за острата зараза. Стопанинът е пребивавал често в гората за дърва или гъби и се предполага, че от там е пренесъл опасното заболяване.

 

От „Безопасност по храните“ са евтаназирали болните животни, извършили са пълна дезинфекция в обекта. На входа на селото е изградена дезинфекционна площадка. Определена е 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата Боров дол, Жълт бряг и Бяла паланка, както и 10-километрова контактна зона с обхват гр.Шивачево, селата Сборище, гара Чумерна в община Твърдица и селата Голямо Чочовене, Бяла, Градско, Бинкос и Новачево в община Сливен. Извършени са проверки, при които не са открили други, отглеждани в нарушение на забраната, домашни прасета. Проверките ще продължат. Със същата заповед на областния управител се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине на територията на цялата Сливенска област. Контролът се засилва. Разпоредени са заседания на общинските епизоотични комисии за предприемането на спешни мерки срещу разпространението на АЧС.

 

Чавдар Божурски призова гражданите да подкрепят усилията на служителите в ОДБХ, Регионалната дирекция по горите и горските стопанства, като незабавно подават сигнали на тел.112, ако по време на излет открият в гората труп на диво прасе. Срокът за извършването на групов лов е удължен до края на януари.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев