ДИКЕНСОВИЯТ СКРУДЖ – НА СЦЕНАТА НА ДРАМАТИЧНИЯ ТЕАТЪР В СЛИВЕН

...
06.01.2020 / 11:09

На 8 януари е премиерата на новия спектакъл на Драматичния театър „Скрудж – привидения в мрака“ по Чарлз Дикенс, посветен на Рождественската коледна песен за човешкото добро. Това е първият спектакъл в 100-годишната история на Сливенския драматичен театър по Дикенсовата приказка за скъперника Скурдж, който отваря сърцето си за любовта, благодарение на появата в съня му на три коледни призрака…

Негови създатели са младите театрални лица на Сливен Августин Демерджиев, който е режисьор на представлението и актьорите Ивайло Гандев, Димитър Марков и Николина Велчева. Драматизацията е на Августин Демерджиев и Мария Павлова, която е и сценограф на представлението, художникът е Александра Цветкова. Мария и Александра са студентки, едната в Театралната академия, другата – в Художествената.

През изминалите 177 години от появата на бял свят на забележителната Коледна приказка на най-популярния английски писател от Викторианската епоха са направени неизброими нейни издания, адаптации, екранизации, анимации, театрализации. Освен 15-те класически романа, между които знаменитите „Дейвид Копърфилд“, „Посмъртните записки на клуба Пикуик“, „Приключенията на Оливър Туист“, „Големите надежди“, Чарлз Дикенс е сътворил цели 5 коледни повести. Емблематичната му Коледна песен е написана само за 6 седмици и издадена на 19 декември 1843 година. В тази трогателна история за социалната несправедливост, своите идеи за разбирателство и любов между хората писателят влага в станалиявече нарицателен герой ЕбенизърСкрудж – сребролюбец и мизантроп с каменно сърце, когото добрите коледни духове връщат към щедростта, добротворството и любовта. Според изследователите, прототип на образа на Скрудж е бащата на Дикенс, който, попаднал задълго в затвора за дългове, обрича семейството си на мизерия и бедност.

Режисьорът Августин Демерджиев остава верен на текста на Дикенс, който превръща една интимна история в общочовешко послание: че никога не е късно човек да се промени и да постави едно по-добро и достойно начало в живота си. Спектакълът проследява криволиците на надеждата и пътяна промяната към по-светъл, по-ведър и усмихнат живот, с повече човещина и любов между хората, в семейството и обществото. Екипът не е модернизирал сюжета и епохата, но използва технически и визуални ефекти от съвременния театрален език, за да пресъздаде магията на приказката, в която, като във всяка приказка, доброто побеждава злото. Представлението е предназначено за деца над 12 години, но любопитно за всички вече пораснали деца.

Неслучайно, младият театрален екип прави края на Коледните празници начало на своята човешка Коледна песен. Както казва самият Чарлз Дикенс: „Да почетем Коледа в сърцето си и да се опитаме да я запазим там цяла година.“ Какво ще стане след Коледа не е написано, припомня най-важното препятствие Ивайло Гандев-Скрудж. Но приказката на Дикенс за раждането на доброто започват да разказват сега.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев