СНАБДЯВАНЕТО С ПИТЕЙНА ВОДА В СЛИВЕН БЕ ОБСЪДЕНО НА СРЕЩА ПРИ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ

...
09.12.2019 / 19:10

Снабдяването с питейна вода в Сливен и нарасналите разходи на „В и К – Сливен“ за доставката на вода бяха обсъдени на извънредна среща при областния управител Чавдар Божурски с участието на управителя на „В и К – Сливен“ инж.Севдалин Рашев и ръководния му екип, кмета на община Сливен Стефан Радев и заместника му по строителството Любомир Захариев, инж.Петър Митев и Мария Божкова от Асоциацията по В и К.

 

Инж. Рашев увери, че въпреки сушавата година и намалелия обем на язовир „Асеновец“, режим на водата в Сливен няма да има. От дружеството са въвели алтернативно водоснабдяване чрез трите системи в терасата на река Тунджа, което гарантира нормално снабдяване до края на май, когато се очаква повишаване на язовирния обем. Сливен е сред малкото градове, които са обезпечени с достатъчно съоръжения и възможности за доставка на вода без прекъсване, независимо от неблагоприятната метеорологична обстановка. В същото време разходите за ток са нараснали, тъй като алтернативното водоснабдяване работи с помпени съоръжения. „В и К – Сливен“ изпитва системни затруднения при изплащането на сумите за консумираната ел.енергия, заяви инж.Рашев.

 

На срещата бяха дискутирани мерките, които са необходими за дългосрочно планиране на нормалното водоснабдяване в Сливен. Първо, ще се търси финансов ресурс, който да помогне в затруднената ситуация. И второ, ще се предприемат стъпки за компенсиране на нарасналите разходи чрез нови цени, утвърдени от КЕВР, на предоставяните от „В и К – Сливен“ услуги. Подготовката за въвеждането на новите цени тепърва започва. Според първоначални данни, очакваното увеличение в стойността на питейната вода ще е с около 10-15 процента.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев