НАЛАГАТ СЕ ОГРАНИЧЕНИЯ В ЗЕМЛИЩЕТО НА С.НЕЙКОВО ЗАРАДИ АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ

...
05.12.2019 / 12:25

Заседанието се проведе под ръководството на зам.областния управител К.Костов

Областната епизоотична комисия проведе заседание във връзка с констатирано заболяване "африканската чума по свинете" при отстрел на две диви прасета в землището на котленското с.Нейково. Заседанието се проведе на 5 декември под ръководството на зам.областния управител Камен Костов.

 

Заразените диви животни са били отстреляни по време на лов. Изпратените за анализ проби са доказали наличие на острата зараза. Със заповед на директора на РДГ – Сливен Златка Азманова са определени три санитарни зони в района. В зона „А“ с площ от 3 кв.км се забраняват всякакъв вид дейности за период от 30 дни. Допуска се преминаване на служители по повод задълженията им във визирани от нормативната уредба случаи. В зона „Б“ с обхват 25 кв.км е разрешен ловът, но без кучета. В зона „В“ с обхват 172 км.км е допустимо ловуването с кучета. Подробности за местоположението на зоните, ограниченията и изискванията за биосигурност в зона „Б“ и „В“ – в заповедта на директора на РДГ – Сливен, публикувана в сайта на областната администрация, ИАГ, РДГ.

 

На заседанието се взе решение със съдействието на ОДБХ и Ветеринарния съюз да бъдат определени ветеринарни аптеки в четирите общини, откъдето ловните дружинки да се снабдяват с дезинфектанти, прибори и вещи, необходими за обеззаразяване и вземането на проби от отстреляните диви прасета.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев