СПЕКТАКЪЛЪТ КОМЕДИАНТКАТА – ЛАУРЕАТ НА ФЕСТИВАЛА В КИШИНЕВ

...
25.11.2019 / 12:55

От 11 до 17 ноември в столицата на Молдова /Кишинев/ се проведе 11 Международен фестивал на камерните форми – Молдфест. Бяха показани 22 спектакъла от 10 страни. България беше представена от Сливенския куклен театър със спектакъла „Комедиантката“ от Джон Леру, драматизация и постановка Невена Митева, сценография Цвета Коева, оригинална музика Константин Цеков. На представлението присъства и посланикът ни в Молдова, който лично поздрави актрисата Мая Бежанска и целия екип и изказа своето задоволство.

 

Спектакълът бе посрещнат изключително радушно от публиката, колегите и журито.Той стана и лауреат на фестивала.

 

След представлението се проведе и обсъждане с журито. Много висока оценка за актьорското майсторство и режисьорската работа дадоха всички членове. Те акцентираха върху сериозната тема, поднесена по един ярък, театрален начин.

 

Най яростен защитник на каузата беше отец Виталий Шинкор, представител на Молдова. Той изрази своите адмирации за избора на темата и за модерния, визуален начин, по който е защитена.

 

Александър Платунов/Санкт Петербург/ анализира социалния и художествен аспект на спектакъла, като подчерта, че това е високо художествен спектакъл с кауза. „Без да е назидателен, по един игрови начин, той успява да прокара своята идея. Мая Бежанска – обаятелна актриса, с голям набор от средства, боравеща прекрасно с куклите. Вярваш ѝ във всичко. Истинска клоунеса. Не случайно вече няколко критици я наричат българската Жулиета Масина. Умна и изобретателна режисура. Четливи и оригинални решения. „Комедиантката“ трябва да се показва на много фестивали. Смятам, че е достоен за „Монокъл“ например“.

 

Лидия Немченко /Екатерининбург/ „Този спектакъл е като хубавото, българско вино. Пиеш, пиеш и не усещаш , че то свършва. А ти се иска още. Прекрасно е това решение с бялото платно, което се превръща в саван, в покров, в мантия, в плащ и във всичко, което би обслужило идеята на спектакъла. Огромна благодарност. Мая Бежанска е уникална актриса. Всичко при нея изглежда толкова леко.“

 

Нина Мазур /Германия/ „ Това е спектакъл, който ни достави огромна радост и ние горещо ще го препоръчаме на сериозни фестивали.“

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев