НЯМА ОПАСНОСТ ОТ РЕЖИМА НА ВОДОСНАБДЯВАНЕТО В СЛИВЕН КЪМ МОМЕНТА

...
29.11.2019 / 13:22

Няма опасност от режим на водоснабдяването в Сливен към момента. 35 процента от водоподаването се осъществява от помпените станции на река Тунджа, а останалите количества осигурява яз. „Асеновец“. Мнението на специалистите е, че само с наличните водни запаси може да се гарантира нормално водоснабдяване в Сливен до месец май 2020 година.

Управителят на „ВиК“ – Сливен инж. Севдалин Рашев заяви, че сушавата година, безснежната зима и оскъдното снеготопене са причина за намаляването на обема на язовир „Асеновец“, който днес е близо 10 милиона куб. метра. В есенният сезон по принцип обемът на язовира спада – миналата година по същото време той е бил около 17 млн. куб. м. Статистиката за притока на вода в яз. „Асеновец“ до октомври 2019 г. се приближава към данните за суха година, с регистриран обем от 13 млн. 482 000 куб. м. Въпреки това, от януари до ноември т.г. „В и К“– Сливен удовлетворява питейно-битово водоснабдяване на Сливен в нормален размер.

От средата на 2019 г. във водоснабдяването на Сливен са включени и алтернативните източници. Пускането в експлоатация на водоснабдителните системи на река Тунджа е сред взетите мерки за съхраняване обема на язовира на допустимото ниво. Ръководството на водния оператор съставя план за действие и разработва програма за питейното водоснабдяване на Сливен, при хипотеза за продължаващо засушаване в следващите месеци.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев