ПРАЗНИЦИТЕ И ТРАДИЦИИТЕ НА ЕТНОСИТЕ БЯХА ПРЕДСТАВЕНИ В СЛИВЕН И МОКРЕН

...
25.11.2019 / 18:15

От началото на ноември в Сливен и областта седем читалища бяха домакини на събития, посветени на културното многообразие в ЕС, насърчаване на толерантността, превенция на езика на омразата. Две от тях представиха празниците и традициите на етносите в Сливенска област.

 

Най-голямото читалище в областта – „Зора 1860” в Сливен, покани на концерт под надслов „Другият до мен – и в делник, и в празник” представители на всички етноси в града. Зам.областният управител Димитринка Петкова приветства организаторите и участниците от името на областния управител Чавдар Божурски. „Многообразието е богатство и нашият град има с какво да се гордее, защото под Сините скали съжителстват българи, роми, турци, каракачани, арменци и евреи. В красотата на многообразието се крие красотата на света”, каза Петкова.

 

По време на концерта бяха представени българските народни традиции за Коледа и Великден, характерни хора от фолклорната танцова култура на каракачаните - „диплос хорос”, момичешкото „триандафиля” и смесеното „сиртос хорос”, арменските призници „Сурп хач”, който съвпада с Къстовден, и „Вартавар”, по време на който се правят ритуални дървета от житни класове, прескача се вода и се пускат гълъби. Публиката научи защо еврейската общност посреща нова година през есента, какво представляват празниците „Ханука” и „Пасха”, кой е Бангу Васил, защо ромите го считат за свой застъпник и светец. Група от читалището в с.Бяла паланка направи демонстрация на обичая „къносване на булка”.

 

Многобройни аплаузи събраха изпълнителите, които се представиха на концерта: балет „Адажио” към НЧ „Зора 1860” с худ.ръководител Наталия Хаджикостова, танцовият състав към Културно-просветното дружество на каракачаните в кв.”Речица”, талантливите изпълнители от Обединената школа по изкуствата „Мишо Тодоров” Христиана Филаделфевс, Гергана Минова, Мариела Атанасова, Янислав Василев, Мариела Атанасова, ученичката от НМУ „Л.Пипков” в София Леа Тодорова, рецитаторките Алла и Валя Ховсепян, танцьорите от „Весела дружинка” с худ. ръководител Весела Павлова и от Клуба за български хора „Веселие” с худ.ръководител Силвия Плачкова при НЧ „Зора 1860”.

 

Гости на празника бяха представители на организациите на арменската, еврейската, каракачанската и ромската общност, на мюфтийството, а негови съорганизатори - общината и областната администрация.

 

Читалище „Просвета 1919” в котленското с.Мокрен също бе домакин на концерт с песенни и танцови изпълнения, характерни за етносите, живеещи в селото.

 

И двете събития бяха съпътствани от изложби.

 

Концертите се проведоха в рамките на Работната програма за 2019 г. на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз и бяха финансирани от правителството чрез областната администрация.

 

Снимки: Светослав Гавазов и НЧ „Просвета 1919” – с.Мокрен, община Котел.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев