ИНИЦИАТИВИ ЗА КУЛТУРНОТО МНОГООБРАЗИЕ В ЕС

01.11.2019 / 18:19

Започват серия от инициативи в област Сливен, посветени на културното многообразие в ЕС и превенция езика на омразата

 

Осем читалища на територията на Сливенска област ще бъдат домакини на събития, посветени на културното многообразие в ЕС, насърчаване на толерантността, превенция на езика на омразата, в това число и за отбелязване на приноса на България за спасяването на евреите от Холокоста, съобщиха от областната администрация.

 

Серията от събития започва на 1 ноември, в 19 часа, в читалище „Деско Кръстев – 1902” в новозагорското с.Асеновец, с концерт „Тракийските народни песни – част от културното многообразие на България” и изложба на ръчно изработени плетива. На 8 ноември в с. Любенец също ще има концерт на фолклорни песни от региона. На 14 ноември в голямата зала на читалище „Св.св.Кирил и Методий – 1914” в Твърдица ще бъде показан филма за „по-различните” в обществото и нуждата от толерантност в обществото „Нокаут или всичко, което тя написа”. На 19 ноември читалище „Просвета – 1919” в котленското с.Мокрен ще бъдат представени традициите и бита на етносите в селото, тяхната песенна и танцова култура, ще има и изложба.

 

Комуникационните инициативи в Сливен започват на 7 и 8 ноември при домакинството на читалище „Зора 1860”. На първата дата в зала „Сливен” ще бъде прожектиран филма „СОБИБОР”, а на втората – Обединената школа по изкуствата „Мишо Тодоров” към читалището ще изнесе концерт, на който ще бъдат представени различните етнически общности в областта. На 18 и 22 ноември читалище „Христо Ботев – 1937” ще представи с ученици открит урок по толерантност и ще организира концерт „Чрез изкуство – срещу агресията”. Домакин на кръгла маса „Насърчаване на толерантността и превенция на езика на омразата” ще бъде на 19 ноември читалище „Хаджи Димитър – 1937”.

 

Събитията се провеждат в рамките на Работната програма за 2019 г. на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз. Финансират се от правителството чрез областната администрация.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев