ОТВЪД ВСИЧКО ТОВА - ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС, ГРАФИКА И ОБЕКТ

...
30.10.2019 / 10:24

„ОТВЪД ВСИЧКО ТОВА“

Изложба живопис, графика и обект

(5.11 – 30.11.2019)

Откриване: 5 ноември, 17:30 часа, Узунова къща

 

„Всеки автор има моменти, в които изпитва нуждата да поспре, да направи няколко крачки назад и да опита да погледне себе си и това, което прави от някаква дистанция. Себерефлексията и самооценката са важна част от феномена, който наричаме „творчески процес”. Възприемам тази изложба като шанс да погледна назад към последните няколко години и да опитам да направя някои изводи за себе си. А фактът, че това взиране в работата ми ще бъде споделено, го прави още по-ценно, защото външният поглед винаги носи неочаквани асоциации и трактовки.

Вярвам, че повечето художници винаги се стремят към нещо ново или по-точно казано, търсят нещо, което да преоткрият за себе си - дали ще е нещо, което те самите знаят или чувстват, но игнорират, дали е добре забравеното от всички или пък нещо напълно непознато. Това, което захранва и движи това търсене, са любопитството и стремежът да изненадаш себе си. Статичността е способна да убие всеки автор или поне да го превърне в бледо копие на самия него. За това е необходимо и крайно ценно всеки автор да намира начини да предизвиква себе си, за се движи на границата между реда и хаоса, да не разчита на формули, да не спира да търси - отвъд комфорта, отвъд познатото.

Рефлексията, внимателното вглеждане в себе си, респективно в работата ти, може да ти помогне в това да разбереш кое по-добре да оставиш (дали само за известно време или завинаги) и кое да вземеш със себе си, вървейки напред. Търсенето на това, което наистина си ти, на потенциалната ти автентична същност винаги започва с поглед навътре. “

 

Явор Костадинов

 

Експозицията „Отвъд всичко това” ще представи на изкушените от живописта творби от различни серии на художника Явор Костадинов, реализирани през последните три години творческа дейност, както и непоказвани досега творби, създадени за тази първа среща със сливенската публика.

 

Явор Костадинов работи основно със средствата на живописта и рисунката. Обича да изследва различните възможности за внушение на медията. Работи с абсурдното, гротескното, съчетано понякога и със смешното, често взаимства елементи от реалността, различни свои сънища или асоциации, които интерпретира по свой специфичен начин. Друга линия, която представлява интерес за него, това са работи с подчертан социален или политически характер. Експериментира също и с графични техники, дигитален печат, обекти и скулптурни форми.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев