БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ПОЛУЧИ ЦЕННО ДАРЕНИЕ ОТ КНИГИ ОТ ЛИЧНАТА БИБЛИОТЕКА НА ПОЕТЕСАТА СТАНКА ПЕНЧЕВА

...
23.10.2019 / 15:52

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ПРАЗНИКА НА СЛИВЕН – ДИМИТРОВДЕН РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ПОЛУЧИ ЦЕННО ДАРЕНИЕ ОТ КНИГИ ОТ ЛИЧНАТА БИБЛИОТЕКА НА ПОЕТЕСАТА СТАНКА ПЕНЧЕВА

На 23.10.2019г., преди началото на творческата вечер „Станка Пенчева – сливека докрай”, Радина Цачева – дъщеря на поетесата, връчи на РБ’Сава Доброплодни” ценно дарение от над 540 т. книги от личната библиотека на своята майка.

Дарението включва книги с автографи и посвещения на едни от най-известните български автори, между които: Константин Константинов, Елисавета Багряна, Дора Габе, Дамян Дамянов, Блага Димитрова, Радой Ралин, Любен Дилов, Найден Вълчев, Марко Ганчев, Атанас Наковски, Иван Николов, Серафим Северняк, Андрей Германов, Никола Фурнаджиев, Георги Марков, Вера Мутафчиева, Вътьо Раковски, Христо Радевски, Йордан Радичков, Петър Увалиев, Валентина Радинска, Павел Матев, Лиляна Стефанова, Фани Попова-Мутафова, Йордан Янков, Виктор Пасков, Екатерина Йосифова, Надя Кехлибарева, Надежда Захариева, Васил Цонев и др. Дарението включва и книгите на всички руски автори издадени на български език в превод на Станка Пенчева, като голяма част от изданията също са с автографи. Особено ценни за фонда на библиотеката са и антологии с произведения на български автори, издадени в чужбина, в които са поместени и стихове на поетесата. Част от тези издания са библиографска рядкост и не се притежават от никоя библиотека в страната. Много ценни за библиотеката са и всички първи издания на книгите на Ст.Пенчева.

Книгите от дарението ще бъдат обособени в специален фонд „Библиотека „Станка Пенчева”.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев