ЗАПОЧВА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ПАМЕТНИКА НА ШЕСТИ АРТИЛЕРИЙСКИ ПОЛК

...
22.10.2019 / 12:59

Започват дейностите по възстановяване на фигуралната композиция на паметника на Шести артилерийски полк, съобщи на брифинг днес заместник-кметът Пепа Чиликова. Поради риск от саморазрушение е извършен оглед от експерти – историк, скулптор, архитект и художник, за което преди два месеца е уведомен и министъра на отбраната.

Община Сливен със собствени средства е осигурила скеле – работна площадка, със защитен навес на паметника, за да може до края на седмицата експерти да започнат необходимите консервационни и реставрационни дейности и изготвяне на гипсова възстановка на фигурата на паметника, средствата за което са осигурени от Община Сливен.

След съгласуване на гипсовия модел с Министерството на отбраната ще започне следващият етап по отливане на фигуралната композиция в бронз, който ще бъде обезпечен от дарителската сметка за възстановяване на паметника.

На 23 ноември 1924 година е открит и осветен паметникът на Шести артилерийски полк. 95 години по-късно амбициите на общината са да го възстанови, като направи негова реплика от бронз, а автентичната фигура да бъде пренесена и изложена в РИМ „Симеон Табаков“ – сградата на Първата държавна текстилна фабрика.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев