БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” ОРГАНИЗИРА ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР „ СТАНКА ПЕНЧЕВА – СЛИВЕНКА ДОКРАЙ”

...
22.10.2019 / 12:06

Традиция стана в навечерието на празника на Сливен - Димитровден Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ да организира отбелязването на годишнини на сливенски поети и писатели, които във великолепни творби описват по неповторим начин родния град, вграждайки своите най-интимни чувства и с тях вдъхновяват и обединяват сливенци навсякъде по света.

На 23 октомври /сряда/ 2019г., от 17:00ч., в камерната зала на ДТ „Стефан Киров”, в рамките на програмата за празника на Сливен –Димитровден, ще се състои творческа вечер „Станка Пенчева – сливенка докрай” посветена на 90 – годишнината от рождението на поетесата, завещала ни едни от най-хубавите стихове, есета, пътеписи и спомени посветени на Сливен и Сливенския край.

Станка Пенчева е една от най-значимите български поетеси от втората половина на XX век. Родена е на 9 юли 1929 г. в Сливен, като трето дете в семейството на Михаил Иванов Пенчев и Марийка Иванова Кавалджиева. В родния си град завършва средното си образование. Тук, в детския вестник „Изгрев“, са отпечатани първите нейни стихотворения (1941 – 1942 г.).

През 1952г. завършва руска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и влиза в литературни среди. През 1951г. започва работа в литературния отдел на Радио София. През 1952 година излиза първата ѝ стихосбирка „Пълнолетие“ и е приета в Съюза на българските писатели. От 1955г. е работила последователно като редактор в издателство "Народна младеж"(1955), кореспондент на вестник „Народна култура“ в гр. Русе(1956-1958), като редактор в литературното списание „Септември“ (1959–1975) и в списание „Отечество“ (1975–1986).

Станка Пенчева е автор на 27 стихосбирки, 3 книги с публицистика, две с автобиографична проза, една книга с приказки и една повест за деца, блестящи преводи предимно от руски език, множество публикации в периодичния печат. Отделни нейни творби са превеждани на руски, румънски, белоруски, английски, арабски, португалски, полски, шведски, хинди, испански, турски, френски, латвийски, украински, полски, чешки, словашки, сърбохърватски и др. Нейна стихосбирка е издадена и на грузински език.

Била е член на Съюза на българските журналисти и Съюза на преводачите в България.

За литературната си и публицистична дейност Станка Пенчева е отличена с редица награди, между които: орден „Кирил и Методий“ – I степен (1974), награда на Съюза на българските писатели за поезия (1970 и 2002); Национална награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов“(1996), Национална награда „П. К. Яворов“ (2000), награда „Златен ланец“ на вестник „Труд“ (2003), Национална награда за поезия „Иван Николов“ (2007).

Мото и основен мотив в живота и творчеството на Станка Пенчева е обичта – във всички форми и разновидности – природа, любим, близки, красота, стих, битие.... А любовните й стихотворения я превърнаха в една от най-обичаните и популярни български поетеси.

В поетичното си и белетристично творчество Станка Пенчева отделя специално място и на темата за родния край, за родния град и неговото минало и настояще, за неговата природа, история и символи, за значимите личности, отдали труда, таланта и живота си за неговото добруване, както и за обикновените му граждани, които градят неговото настояще и бъдеще.

 

В началото на творческата вечер проф. д.ф.н Иванка Янкова /УНИБИТ - София/ ще представи издадения само преди дни био-библиографски указател „Станка Пенчева”, събрал в максимална пълнота всички публикации от и за поетесата, със съставители д-р Росица Петрова-Василева, Галя Чолакова и Росица Иванова. Вълнуващ момент от вечерта ще бъде излъчването за пръв път на документалния филм „Станка Пенчева-сливенка докрай” - създаден по идея на д-р Р. Петрова –Василева и продуциран от РБ ”Сава Доброплодни”. Ще бъде представен и издаденият от ИК ”Жанет 45” сборник с любовна лирика на Ст.Пенчева „С очите на новородена”, посветен на 90-годишнината от рождението й.

Водеща на творческата вечер ще бъде актрисата Бойка Велкова, която ще изпълни и едни от най-хубавите стихове на поетесата. В програмата със свои изпълнения ще се включат и музикантките от струнен квартет „VIVA” – гр.Бургас.

Специални гости на събитието ще бъдат дъщерята на Станка Пенчева – Радина Цачева и единственият внук на поетесата - Михаил.

 

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев