БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ“ СЕ ВКЛЮЧИ В ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА ПРОГРАМИРАНЕТО

...
21.10.2019 / 11:28

За поредна година РБ “Сава Доброплодни“- Сливен се включи активно в инициативите на Европейската седмица на програмирането /5 – 20 окт. 2019г./. Организирани са 12 семинара и обучения по програмиране с робота Финч и с роботa-пчела Bee-bot, в които се включиха над 120 ученици на възраст от 7 до 10 години от X СУ ”Йордан Йовков”- Сливен и СУ ”Хр.Ботев” - гр.Нова Загора, както и над 150 студенти от шест специалности от ТУ - София, ИПФ – Сливен и Професионален търговски колеж – Сливен. Обученията се проведоха в компютърните зали оборудвани по програма „Глобални библиотеки - България” в РБ ”Сава Доброплодни” и библиотеката при НЧ ”Д.П.Сивков” - гр.Нова Загора, както и в лабораториите на университета и в компютърната зала на X СУ ”Йордан Йовков” - Сливен.

Пред учениците с кратка презентация бе представена историята на програмирането и програмните езици и възможностите за програмиране с робота Финч. Те се запознаха с програмния език Snap! и Scratch за управление на робота. В практическите обучения, чрез забавни задачи с герои от популярни анимационни филми, децата усвоиха някои от основните принципи за работа с програмния език и изпълниха успешно няколко задачи. В края на обученията участниците получаваха сертификат за успешно преминал първи час по програмиране, генериран от програмата.

Пред студентите с кратка презентация бе представена историята на програмирането и програмните езици и възможностите за програмиране с робота Финч и бяха демонстрирани 8 програмни езици за управление на робота.

Роботите Финч, използвани в обучението, са предоставени на РБ “Сава Доброплодни“ от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки-България“ с цел специалистите от библиотеката да помогнат на много деца да направят своите първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин.

Тази година за пръв път в обученията организирани от библиотеката бяха представени и възможностите за програмиране с роботa-пчела Bee-bot.

В навечерието на Седмицата на програмирането Посолството на САЩ в България, в изпълнение на проект „Генерация код” на Фондация „Глобални библиотеки-България“, предостави на сливенската регионална библиотека като дарение 6 мини робота Bee bot (робот-пчела), с 10 цветни игрални табла за работа с тях.

Мини роботът Bee bot /„умната пчела”/ е подходящ за обучение на деца на възраст до 7-8 години. Управлението на пчелата-робот е изключително опростено, съобразено с особеностите на ранната детска възраст и се извършва с помощта на няколко бутона. С него децата с лекота изучават програмирането, като задават алгоритми за извършване на определени движения и определят посоката на движение по игралното табло, а пчелата-робот се движи и реагира със светлинни и звукови сигнали. Играейки с „умната пчела” у децата се развиват дигитални умения, логическо мислене, умения да създават алгоритми, комуникативни навици, умения за четене и смятане в процеса на играта.

В Седмицата на програмирането в РБ”Сава Доброплодни” бе проведен и обучителен курс на тема: „Дигитални компетенции – за библиотекари”, в който се включиха десет библиотекари от Сливенска област. Акцент в обучението бе работата по дигитализация на книжовното наследство със скенерите - Czur Smart Scanner ET 16 Plus и последващата обработка на документите.

Компютърните науки вече докосват почти всяка научна дисциплина и са важна част от повечето нови технологии. Развитието на дигитални умения у децата от най-ранна възраст с помощта на робота-пчела Bee-bot ще подпомогне процеса на обучение и ще го направи забавно и интересно за децата. Обучението с робота Финч може да мотивира повече ученици да се насочат към компютърните науки, да осъзнаят, че това е област, която ще им даде възможност за бъдещо професионално развитие. РБ “Сава Доброплодни“ приема като мисия работата си в тази насока.

 

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев