СЛИВЕНСКИЯТ „СЕМЬОН“ СЕ ПРЕДСТАВИ УСПЕШНО И В МОСКВА

...
08.10.2019 / 20:41

Спектакълът на Сливенския драматичен театър „Семьон“ по Андрей Платонов се представи успешно в Русия за трети път, след миналогодишните гастроли във Воронеж и Петербург.

На 6 октомври 2019 г. моноспектакълът на актьора Димитър Марков „Семьон“ с режисьор Ивайло Гандев беше игран на XII-я театрален фестивал „Соло“ в Москва.И тази година,в десетдневната му програма, на сцената на театралния център „На Страстном“ се представиха моноспектакли от Франция, Белгия, Великобритания, Италия, Русия и различни краища на света. „Семьон“ на Сливенския драматичен театър беше единствения български спектакъл, представен на фестивала „Соло“ в Москва.

Моноспектакълът „Семьон“ на Сливенския театър излезе зад граница за първи път на Международния фестивал на изкуствата ,,Платонов" във Воронеж. Второто му представяне в Русия бе на Международния фестивал на моноспектаклите ,,Монокъл" в Санкт Петербург, откъдето се завърна с отличие за философско-психологически прочит на прозата на Андрей Платонов.

„Семьон“ на Сливенския театър отпътува за Русия и тази година, след като бевключен в програмата на дванадесетото издание на московския театрален фестивал „Соло“, който се провежда под председателството на Съюза на театралните дейци на Русия. Неговият председател, големият руски актьор и режисьор Александър Калягин нарича фестивала уникална некомерсиална театрална площадка.

Екипът на Сливенския драматичен театър пребивава на фестивала „Соло“ три дни, от 6 до 8 октомври. Сливенските театрали са благодарни за съдействието на директора на Българския културен център в Москва Мая Праматарова и на всички, които помогнаха да се случи представянето на “Семьон“ на Московския фестивал, който продължава до 10 октомври.

При представянето на сливенския спектакъл в програмата на фестивала се казва, че той е „зарадвал публиката с необичаен театрален ритъм“. На обсъждането след представлението с актьора Димитър Марков и режисьора Ивайло Гандев се говори за съвършенството на Платоновите текстове, които могат драматично да се трансформират и представят разрушените от безпощадния 20 век съдби на няколко поколения. „Семьон е театрален разказ за саможертвата, за бедността и страданието, и надеждата да живеем в името на друг, нов живот.“, се казва в сайта на фестивала.

В Москва Димитър Марков, Ивайло Гандев и Сливенският театър получиха от фестивала „Соло“сертификат, поздравления и насърчение за нови творчески завоевания в театралното изкуство.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев