МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО ПОСЕТИ СЛИВЕН

...
07.10.2019 / 21:16

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев бе на еднодневно посещение в Сливен. Той откри нова лаборатория в Професионалната гимназия по текстил“Добри Желязков“ и се запозна с условията за обучение в ОУ „Св.Паисий Хилендарски“ в сливенското с.Сотиря. По време на визитата си министърът бе придружен от областния управител Чавдар Божурски.

 

„Опитваме се малко по малко да инвестираме в образователната инфраструктура. През следващите години приоритет ще ни бъде материалната база. Надявам се да има средства и за общежития“, каза Красимир Вълчев пред учителите в гимназията по текстил. Новата лаборатория за 63 428 лева е създадена по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“. Предприемачът Едоардо Миролио е осигурил оборудване за 10 000 лева, съобщи директорката Даниела Караманова. Лабораторията разполага 13 нови шевни машини от най-модерен клас. Капацитетът й е за обучение на 128 ученици. Сливенската гимназия е единствената в страната, където се осъществява обучение по защитените от държавата специалности „тъкачество“, „предачество“ и „плетачество“. 302 са учениците, разпределени в 14 паралелки. В 3 от паралелките се извършва дуална форма на обучение, което дава възможност за придобиване на умения в реална професионална среда.

 

В Сотиря министърът разгледа и започналото строителство на нова училищна сграда със собствени средства на ОУ „Св.Паисий Хилендарски“. Учебното заведение има нужда от още класни стаи, но изпитва затруднения да завърши обекта със собствени сили. Министър Вълчев прояви интерес към стойността на строителните дейности и сумата необходима за довършването на сградата. В училището към момента учат 420 деца.

 

Красимир Вълчев проведе разговори с преподавателите и в двете учебни заведения. По-късно, в парк-хотел „Национал“, той се срещна с директори и учители от Сливенска област. Началникът на РУО Милена Чолакова, зам.кметът на Сливен Пепа Чиликова, експерти от РУО участваха в посещенията и разговорите на министъра.

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев