ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЛАСТНИТЕ МНОГОПРОФИЛНИ БОЛНИЦИ ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ

...
02.10.2019 / 14:49

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение/НСОМБАЛ/

Относно излъчени репортажи на журналиста Васил Иванов в „Неделята на NOVA” на 15.09. и 22.09.2019 година, свързани с д-р Петър Лазов от „МБАЛ – Пазарджик” АД

 

Уважаеми госпожи и господа,

 

НСОМБАЛ подкрепя изцяло изявлението на Български лекарски съюз от 17.09.2019г.и сезирането на Комисията по професионална етика към регионална колегия на БЛС – Пазарджик във връзка с изнесенияслучай на кардиолога д-р П. Лазов.

Сдружението на областните болници категорично се обявява против всякакви деяния, които са в разрез с правилата за добра медицинска практика, морал и етика.

 

Националното сдружение на областните болници приветства медийните публикации и обществените усилия за осигуряване на достъпни, своевременнии високо – технологични медицински услуги в болничната помощ.

Но не виждаме каква отговорност носят медиите за информация, за която впоследствие се установи, че не отговаря на истината.

Оставаме с впечатлението, че се толерира практиката публично да се поднасят недоказани сензации, които уронват престижа на българския лекар и насаждат в хората страх, недоверие и негативизъм.Обяснимо е и нежеланието на младите лекари да останат в страната и да допринесат за живота и здравето на същите тези хора.

В този смисъл са обясними и зачестилите през последните години случаи на агресия срещу представители на медицинското съсловие.

 

Във връзка с гореизложеното, остро възразяваме срещу поведението на Васил Иванов в излъчените репортажи:

недопустимо агресивно поведение спрямо български лекар-кардиолог, към директора на областната болница в Пазарджик и ползваните обидните квалификации, като „докторче“, „така ли ви наричат доктор“, „обикновен провинциален доктор“ и т. н.;

публичното поругаване на елементарното човешкото достойнство на двама мъже, които нямат време за реакция и формиране на обективни отговори;

лекарят – кардиолог предварително е обявен за престъпник, преди извършването на конкретна проверка, подкрепена с факти и доказателства, с което репортажите отново упорито внушават на българското население мисълта за „врага в бяла престилка“.

Непримирими сме към порочните практики, които уронват престижа на българските медици, нарушават правилата за добра клинична практика и утвърдените медицински стандарти.

Винаги сме подкрепяли осъществяването на ефективен контрол на медицинските услуги, налагане на санкции и носене на професионална и административна отговорност, но при установяването на допуснати нарушения по законов начин и ред.

Заставаме зад неуморните усилията на всички ръководители на болнични лечебни заведения, които ежедневно търсят приемливия баланс между очакванията на пациентите, удовлетвореността на персонала, осигуряване на съвременни диагностика и лечение във всеки район на страната при недостатъчното финансиране на дейността.

 

НСОМБАЛ дълбоко вярва в хуманното поведение и моралните устои на българските лекари, и настоява всички съмнения за нарушения на медицинските и етични стандарти в здравеопазването да бъдат щателно проверявани от институциите, но преди всичко да бъдат обсъждани и консултирани със научните медицински дружества, като гаранция за обективност и професионална оценка.

 

Доверието в българския лекар е задължително условие за успеха на лечението. Да не го отнемаме с недоказани твърдения, само за да произведем сензационна новина!

 

Д-р Васислав Петров

Председател на УС на НСОМБАЛ

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев