В 22 НАСЕЛЕНИ МЕСТА СА ИЗПЛАТЕНИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗАРАДИ АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ

...
10.09.2019 / 12:07

Обезщетения заради африканската чума по свинете до момента са изплатени в 22 населени места /по 11 в общините Котел и Сливен/. 446 собственици на обекти от типа „заден двор“ са получили по 300 лева, стана ясно на поредното заседание на епизоотичната комисия, свикано от областния управител Чавдар Божурски. От ОДБХ продължават с изплащането на обезщетенията на лицата, които доброволно са умъртвили домашните свине в дворните си стопанства. Нови документи за включване в списъците за обезщетения няма да се приемат.

 

До 10 септември са евтаназирани 20 домашни свине в 2 села в Сливенска област. Предстои евтаназия на животните в още 7 населени места.

 

През последната седмица са отстреляни 15 диви прасета, взети са проби за изследване. Засега няма положителни резултати за африканска чума по свинете. В горските територии са изградени 12 нови ловни капана. С тях общият им брой възлиза на 53. В отговор на запитване областният управител Божурски възложи да се проучи възможността за изграждането на капани на територията на природен парк „Сините камъни“.

 

Мерките за превенция, предприети от институциите, продължават. От ОДЗ връчват протоколи на арендаторите за необходимите правила, които трябва да се спазват при прибирането и съхраняването на реколтата. Почистването на местата за отпадъци покрай автомагистрала „Тракия“ и републиканската пътна мрежа се извършва по график. Контролът за нерегламентиран транспорт на месо се осъществява денонощно от органите на реда.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев